3,9 milioane de români vulnerabili ar putea primi anul viitor un ajutor de 1.400 de lei, în două tranșe, pentru compensarea facturilor la energie, prin intermediul unor carduri ce vor fi livrate din luna februarie de Poșta Română, a anunțat joi ministrul Marcel Boloș. S-a prelungit și măsura acordării tichetelor de 250 de lei pentru alimente și mese calde.

card socialFoto: MIPE / Facebook

2,4 milioane de beneficiari de carduri de alimente vor primi și anul viitor tichetele sociale de 250 de lei o dată la fiecare 2 luni, a mai precizat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene la finalul ședinței de Guvern în care s-au adoptat două Ordonanțe de urgență în acest sens.

HotNews.ro a explicat miercuri seara aceste măsuri pregătite de Guvern.

 • „Plafonul de venit până la care se acordă această compensare a creșterii prețului la alimente a fost crescut de la 1.500 de lei la 1.700 de lei.
 • De asemenea, Guvernul a aprobat măsurile pentru ca tranșa a 4-a de acordare a cardului de alimente să aiba loc în perioada 19 decembrie-23 decembrie.
 • Așadar numărul de beneficari de carduri pentru alimente este de 2,4 milioane beneficiari. Costul unei tranșe este de 600 milioane de lei și 50% din acești bani vor fi din fonduri UE.”, a declarat Boloș.

A doua măsură adoptată prin OUG în șeința de Guvern vizează compensarea prețului la energie cu 1.400 de lei pe an în 2 tranșe egale de câte 700 de lei, în februarie 2023 și respectiv septembrie 2023.

Cum vor putea fi folosite cardurile de energie

Ministrul Marcel Boloș a dat următoarele explicații legate de mecanismul funcționării cardurilor de energie:

„Numărul estimat al beneficiarilor este de 3,9 milioane de persoane. Listele vor fi întocmite de Ministerul Muncii. Mecanismul se va derula prin intermediul MIPE în parteneriat cu Poșta Română și toate formele de energie se pot deconta.

Plățile se vor efectua prin intermediul operațiunilor de sume în mandat poștal. Sunt 2 modalități respectiv prin intermediul oficianților poștali sau direct la oficiile poștale. Aici pentru a se face o plată în mandat poștal este nevoie de 3 documente:

 • cardul de energie, care dă dreptul beneficiarului la compensarea prețului la energie
 • Cartea de Identitate
 • documentul justificativ privind datoria față de furnizorul de energie.

Cardul de energie nu are valoare nominală. Are elemente de securitate, respectiv cod de bare. Dă dreptul beneficiarului la compensarea prețului la energie, nu este transmisibil și nu se poate ridica numerar de pe el, deci practic beneficiarul prin intermediul cardului face dovada că este beneficiar al acestui ajutor, iar Poșta operează plățile către furnizorii de energie.”, a spus ministrul.

Spre deosebire de cardurile sociale pentru alimente și mese calde, cardurile nu au partea de plastic și nici microcip, dar au ca element de securitate codurile de bare care vor fi citite la momentul în care beneficiarul se prezintă la oficiul poștal.

Cardurile de energie vor fi printate de către Romfilatelia, structură controlată de Poșta Română.

Explicații suplimentare au fost oferite și de MIPE într-un comunicat separat.

Ce explicații a dat MIPE despre cele două măsuri de sprijin

1. A fost prelungită perioada de acordare a voucherelor de 250 lei pentru alimente și mese calde

Guvernul a aprobat astăzi acordarea a șase noi tranșe de 250 de lei pentru alimente și mese calde, în cursul anului 2023 și majorarea cu 12,5% a pragului de venit până la care se acordă dreptul.

Vor primi vouchere sociale pentru alimente și mese calde:

 • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special ale căror venituri nete lunare sunt mai mici sau egale cu 1500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
 • copiii și adulții încadrați în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 1700 lei pentru tranșele din anul 2023;
 • familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
 • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranșele din anul 2023;
 • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Pentru persoanele declarate eligibile cu ocazia actualizării periodice a listelor cu beneficiari de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale vor fi eliberate noi suporturi electronice.

2. Sprijin pentru compensarea prețurilor la energie acordat românilor vulnerabili

Românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea prețurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:

 • 700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
 • 700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.

Conform ordonanței adoptate astăzi, vor beneficia de măsură:

 • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
 • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
 • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
 • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020.

Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Beneficiarii ajutorului vor putea plăti cu cardul de energie, prin serviciul de mandat poștal asigurat de CN Poșta Română SA, datorii curente și/sau restante către furnizorii de energie. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va asigura fondurile pentru acordarea acestor ajutoare prin virarea sumelor în contul bancar al CN Poșta Română SA.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia. Listele detaliate cu persoanele/ familiile care au dreptul să primească acest ajutor vor fi comunicate CN Poșta Română de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.