​Unitatea 3 de la Cernavodă ar urma sa intre în exploatare la finalul anului 2030, iar un an mai târziu Unitatea 4, în urma unor costuri estimate la 7 miliarde de euro, care vor dubla contribuția energiei nucleare în sistemul energetic, se arată în proiectul de lege adoptat luni de Guvern privind aprobarea semnării acordului de sprijin între statul român și societatea Nuclearelectrica.

Reactoare CANDU CernavodaFoto: Nuclearelectrica
  • „Potrivit estimărilor Unitatea 3 de la Cernavodă ar urma să intre în exploatare la finalul anului 2030, iar un an mai tarziu Unitatea 4. Ambele vor dubla coontribuțiile energiei nucleare în sistemul național energetic. Practic de la 20% această pondere a energiei nucleare în sistemul energetic ar urca la 36%.
  • Vor fi create noi locuri de muncă în sectorul energetic nuclear și va fi dezvoltat lanțul de furnizori.
  • O finanțare importantă este asigurată și de peste ocean din partea SUA.”, a declarat luni Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Ce demersuri va face statul pentru construcția reactoarelor 3 și 4

Într-un comunicat transmis ulterior ședinței de Guvern, Ministerul Energiei spune că prin acest proiect de lege statul român prin Ministerul Finanțelor (”MF”) va realiza demersurile necesare pentru finanțarea construcției celor două reactoare, inclusiv prin, dar nelimitat la acordarea de Garanții de Stat finanțatorilor Proiectului.

Ministerul Energiei, este responsabil de implementarea mecanismului de sprijin de tip ”Contracte pentru Diferenţă” (CfD) și, totodată, fiind responsabil pentru operaţionalizarea Fondului de Modernizare, susţine includerea energiei nucleare în programele cheie de investiţii şi asigură suportul necesar pentru utilizarea Fondului de Modernizare în vederea dezvoltării, construcţiei şi punerii în funcţiune a Proiectului Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă.

De asemenea, Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive, este responsabila pentru finalizarea şi operaţionalizarea, până în anul 2030, a Depozitului Final de Deşeuri Slab şi Mediu Active, respectiv finalizarea şi operaţionalizarea, până în anul 2050, a Depozitului geologic pentru deşeurile înalt radioactive.

Statul român prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va intreprinde demersurile necesare în vederea asigurării apei de răcire pentru funcţionarea a 4 unităţi nuclearoelectrice pe amplasamentul de la Cernavodă, prin finalizarea etapei II a Proiectului ”Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre între Călăraşi şi Brăila (km 375 – km 170)”.

De asemenea, Statul roman va dispune masurile necesare cu privire la finalizarea de către Transelectrica, până la data punerii în funcțiune a Proiectului, a liniilor de transport a electricității, care să permită racordarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă la Sistemul Electroenergetic Național și evacuarea energiei electrice produse de Proiect.

Construcția a încă 2 unități la Cernavodă: Etape și beneficii așteptate

Etapa 1, cea actuală, a început la finalul anului 2021, reprezintă etapa pregătitoare, care a demarat prin capitalizarea și operaționalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A.

Această etapă va avea o durată de 24 de luni în care se vor contracta servicii de asistență tehnică, juridică și financiară, servicii de inginerie pentru actualizarea Specificației tehnice de procurare, lansarea și atribuirea contractului de IPC (Inginer, Procurare și Construcții) precum și realizarea de studii și evaluări necesare fundamentarii unei decizii preliminare privind realizarea investiției.

În data de 25 noiembrie 2021, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unităților 3&4 și OEM Candu (Producatorul Original al Tehnologiei Candu).

În cadrul contractului, CANDU Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării Proiectului Unităților CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licențiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcții de securitate nucleară etc.).

Etapa a doua a proiectului (Lucrări Preliminare) constă în realizarea de lucrări preliminare din Faza 1 a contractului de IPC (Inginer, Procurare și Construcții) și va avea o durată de 18-24 luni. În această etapă se vor derula lucrări de inginerie și analiză a piețelor privind furnizorii de echipamente și servicii necesare implementării proiectului, astfel încat la finalul acestei etape să se rafineze fezabilitatea Proiectului.

Tot în această etapă se vor depune documentațiile pentru obținerea de avize și aprobări inclusiv din partea Comisiei Europene în baza articolului 41 din Tratatul Euroatom.

La finalul acestei etape, se va reanaliza fezabilitatea Proiectului pe baza noilor indicatori tehnico-economici şi se va lua Decizia Finală de Investire, care va permite trecerea Proiectului în Etapa 3.

Etapa a treia a proiectului constă efectiv în realizarea lucrărilor în șantier de construcție, montaj și punere în funcțiune, etapă estimată la 69-78 de luni.

Se estimează că Unitatea 3 va fi pusă în funcțiune în 2030, urmând punerea în funcțiune a Unității 4 în 2031. Costurile estimate sunt de 7 miliarde de euro și se așteaptî să fie create peste 19.000 de noi locuri de muncă în sectorul nuclear.