Noua lege a plafonării prețului la energie, stabilește că doar clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere vor beneficia de preț plafonat, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia InteligentaFoto: Asociatia Energia Inteligenta

Conform prevederilor legii plafonării prețului la energie, intrată săptămâna trecută în vigoare, nu toți bolnavii care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, vor beneficia de preț plafonat la energie electrică.

„Legea prevede ca doar în situația în care bolnavul care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor este și client – respectiv este titularul contractului de furnizare energie electrică, doar în acel caz va beneficia de un preț plafonat la energie electrică la un nivel de 0,68 lei/kWh cu TVA inclus.

În situația în care contractul de furnizare energie electrică este pe numele unui alt membru din familie – soț, soție, copii, părinți etc., atunci nu va beneficia de acest preț”, explică Dumitru Chisăliță.

În lipsa unei modificări a legii, cu reformularea astfel a articolului 1, alin 1, lit a) punctul ii) din Legea 357/2022 (noua lege a plafonarii): ” clienţii casnici care utilizează sau care găzduiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor” sau ”consumatorii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor”, explică specialistul în energie.

În lipsa unei asemenea modificări a legii, rezolvarea problemei se poate face doar prin încheierea unui nou contract de furnizare energie electrică pe numele persoanei bolnave care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor. Această soluție însă, restrânge dreptul unei persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, să beneficieze de preț plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023.