Chiriașii care folosesc aparate medicale pentru tratamente ori familiile monoparentale care stau cu chirie și au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, riscă să nu beneficize de prețurile plafonate la energie. De ce? Nu se încadrează în definiția clienților casnici, un aspect trecut cu vederea și de noua variantă a proiectului de OUG pus în dezbatere de Ministerul Energiei.

Factura de energie electricaFoto: Tommaso79 / Dreamstime.com

Cum crede Guvernul că rezolvă problemele chiriașilor

Guvernul nu a eliminat riscurile pe care le au unii chiriași de a nu beneficia de prețuri plafonate la energie nici prin noul proiect de ordonanță de urgență care va elimina obligația depunerii declarației pe propria răspundere de către cetățenii care au mai multe locuri de consum.

Ministerul Energiei a publicat în consultare publică marți seara un nou proiect de OUG prin care a propus eliminarea obligației clienților casnici cu mai multe locuri de consum de a depune declarații pe proprie răspundere.

Pe de altă parte, obligativitatea depunerii declarației va rămâne valabilă pentru trei categorii de consumatori:

  • clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor
  • clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ
  • clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ.

VEZI AICI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNDAMENTARE

În nota de fundamentare, Ministerul Energiei susține că aceasta ar fi soluția pentru a rezolva problemele pe care le puteau avea chiriașii.

Potrivit actualelor prevederi de la art. 1 alin (10) din OUG 27/2022, clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi una sau mai multe adrese de domiciliu trebuie să depună la furnizor o declarație pe proprie răspundere privind locuința la care beneficiază de preţ plafonat.

  • Această abordare, pe lângă faptul că se poate dovedi a fi laborioasă, poate afecta grav persoanele care locuiesc cu chirie, persoane care, chiar dacă în conformitate cu consumul lunar realizat sau dacă se găsesc în situațiile speciale menționate la art. 1 alin (1) lit a), pct. ii), iii) sau iv) ar avea dreptul să beneficieze de preț plafonat, nu ar putea beneficia de facilitățile oferite în lipsa unei eventuale declarații depuse de proprietar sau în lipsa unui contract încheiat direct cu un furnizor de energie electrică.”, se menționează în nota de fundamentare.

În opinia Ministerului Energiei, toate aceste probleme ar urma să fie rezolvate prin abrogarea art. 1 alin (10) din OUG 27/2022.

De ce unii chiriași ar putea avea probleme, în ciuda noului proiect de OUG

Modificarea făcută de Guvern nu rezolvă însă posibilele probleme pe care le pot avea chiriașii în a beneficia de prețurile plafonate la energie, dintr-un motiv pe cât de evident, pe atât de trecut cu vederea de legiuitori: termenul de „client casnic”.

Atât Ordonanța de urgență în vigoare OUG 27/2022, cât și noul proiect de ordonanță de urgență care o va modifica pe aceasta se spune că de prețuri plafonare beneficiază anumite categorii de „clienții casnici” în limita unor praguri de consum.

Ce înseamnă client casnic?

În legea energiei electrice și a gazelor naturale, clientul casnic este definit astfel: „clientul care cumpără energie electrică pentru propriul consum casnic, excluzând consumul pentru activități comerciale sau profesionale”. Cu alte cuvinte, doar acei clienți care au contracte directe de consum cu furnizorii de energie electrică.

Un chiriaș nu este client casnic, pentru că nu el deține locuința și nu are contract direct cu un furnizor de energie electrică. Nu fără știrea proprietarului acelei locuințe.

Așa se face că un chiriaș care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor riscă să nu beneficieze de un preț plafonat de 0,68 lei/kWh, așa cum prevede acum Ordonanța 27/2022, dacă acest chiriaș cu probleme de sănătate va avea un consum mediu lunar mai mare de 100 kWh.

Aceeași problemă o vor avea și celelalte două categorii de consumatori pentru care depunerea unei declarații pe propria răspundere va fi obligatorie:

  • chiriașii care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ
  • chiriașii familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învățământ.

Pericolul ca bolnavii care utilizează dispozitive sau aparate medicale necesare efectuării tratamentelor să nu beneficieze de prețul plafonat la energie dacă locuiesc cu chirie, tocmai pentru că nu sunt clienți casnici, cum prevede legea, a fost semnalat deja de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, înainte ca Ministerul Energiei să propună noul proiect de Ordonanță de urgență.

Ce soluții a propus expertul în energie

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a propus drept soluție reformularea astfel a articolului 1, alin 1, lit a) punctul ii) din Legea 357/2022 (noua lege a plafonarii):

  • ”clienţii casnici care utilizează sau care găzduiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor” sau ”consumatorii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor”, a spus acesta.

„În lipsa unei asemenea modificări a legii, rezolvarea problemei se poate face doar prin încheierea unui nou contract de furnizare energie electrică pe numele persoanei bolnave care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor.

Această soluție însă, restrânge dreptul unei persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, să beneficieze de preț plafonat începând cu data de 1 ianuarie 2023”, a avertizat expertul.

Vicepreședintele ANRE confirmă că pot apărea în continuare probleme cu chiriașii: Vom trimite propuneri la Minister

Contactat miercuri de HotNews.ro pentru a solicita explicații legate de această problemă, vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege a confirmat că există acest risc pentru chiriașii care depășesc pragurile de consum prevăzute în lege.

  • „Este foarte adevărat. Dacă un contract de furnizare este pe numele proprietarului, acesta nu poate solicita prețuri plafonate pentru chiriașii lui (respectiv pentru cei care sunt în cele 3 cazuri sociale).
  • Dacă acești chiriași se încadrează în pragul mediu de consum lunar de până la 100 kWh/lună pentru prețul plafonat de 0,68 de lei/kWh sau de pragul de consum între 100,01 și 255 kWh pentru un preț plafonat de 0,80 de lei/kWh atunci acestora li se vor aplica automat prețurile plafonate.
  • În schimb, dacă au un consum care depășește aceste praguri și nu au contract de furnizare energie pe numele lor, atunci aceștia trebuie să încheie contract cu respectivul furnizor de energie. Fără un contract de energie pe numele lor aceștia nu pot beneficia de plafonul de 0,68 de lei/kWh prevăzut acum în lege.”, a declarat pentru HotNews.ro vicepreședintele ANRE.

După ce HotNews.ro a semnalat că actualul proiect de Ordonanță de urgență nu rezolvă această problemă a chiriașilor care nu sunt clienți casnici, oficialul ANRE a spus că se vor aduce observații în procesul de dezbatere publică.

  • „Acesta este motivul pentru care un astfel de act este în consultare publică. Se pot transmite observații la Ministerul Energiei. Noi lucrăm în acest moment la propuneri și vom trimite observații la proiectul de OUG”, a spus vicepreședintele ANRE, fără a da alte detalii.

Surse guvernamentale au declarat miercuri că „aceste probleme semnalate de HotNews.ro sunt cât se poate de pertinente și că reprezentanții ANRE și ai Ministerului Energiei iau în considerare să propună un text care să rezolve și această situație”.

Noua Ordonanță de Urgență ar urma să fie aprobată săptămâna viitoare de către Guvern.

Sursa foto: Tommaso79 | Dreamstime.com