​Suspendarea angajărilor la stat și compensarea cu 50 de bani a prețurilor la carburanți sunt două măsuri care expiră la sfârșitul acestui an, în lipsa altor decizii ale Executivului. Contactat miercuri de HotNews.ro, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat ce s-a decis până acum la Palatul Victoria în privința acestor măsuri.

Pret benzina PetromFoto: HotNews.ro / Adrian Vasilache
  • „Măsura suspendării angajărilor la stat își încetează efectele la sfârșitul anului. Decizia privind măsura compensării prețului carburanților este în analiză și urmează a fi comunicată”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cele două măsuri vor expira la sfârșitul acestui an, dacă nu se iau alte decizii

În data de 16 iunie 2022, Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță de urgență, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie și până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, cu excepția posturilor unice.

În data de 29 septembrie 2022, Guvernul a decis tot prin Ordonanță de urgență să prelungească măsura de compensare cu 50 de bani la litrul de benzină și motorină până la sfârșitul acestui an.

Măsura a intrat în vigoare inițial în data de 1 iulie, pentru o perioadă de 3 luni, și a fost ulterior prelungită până la sfârșitul acestui an.

Prețul motorinei standard este sub 8 lei. La benzină e în jur de 6 lei

La data de 20 decembrie, prețul mediu al unui litru de motorină standard era de 7,23 de lei potrivit datelor Peco-online.ro, în timp ce prețul mediu al unui litru de benzină standard era de 6,09 lei.

  • În cazul motorinei standard, pretul mediu al unui litru s-a diminuat cu 14.2%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costa astăzi (marți, 20 decembrie - n.r) cu 60.0 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.
  • În cazul benzinei standard, prețul mediu al unui litru a scăzut cu 15.3%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 55.0 lei mai puțin decât in urma cu 30 de zile.” scrie Peco-Online.ro.

Rămâne de văzut ce decizie va lua Executivul săptămâna viitoare, când va mai fi cel puțin o ședință de Guvern, înainte de finele acestui an.