Exporturile de motorină realizate de Rusia pe cale maritimă urmează să înregistreze o creştere semnificativă luna viitoare, în condiţiile în care aceasta se grăbeşte să îşi trimită carburanţii pe piaţă înainte de intrarea în vigoare a unui embargou UE, la începutul lui februarie, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Transport maritimFoto: Steve Hawkins Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrivit unor date din industria petrolieră consultate de Bloomberg, livrările de motorină din principalele porturi ale Rusiei de la Marea Baltică şi Marea Neagră ar urma să urce până la 2,68 milioane de tone în luna ianuarie, ceea ce înseamnă o creştere de 8% comparativ cu livrările planificate pentru decembrie, fiind cele mai mari exporturi înregistrate în ultimii trei ani.

Apropiatul embargou impus de UE pentru importurile de motorină din Rusia are potenţialul de a fi mai perturbator decât interzicerea achiziţiilor de ţiţei rusesc livrat prin intermediul tancurilor petroliere, având în vedere că blocul comunitar este de mult timp dependent de livrările ruseşti de motorină şi viceversa, UE este o piaţă importantă pentru Rusia.

Uniunea Europeană va interzice majoritatea importurilor de produse petroliere ruseşti pe cale maritimă începând cu data de 5 februarie 2023. Blocul comunitar, care are un deficit structural de motorină, şi-a făcut stocuri în avans, importând cargouri de motorină atât din Rusia, cel mai mare furnizor al său extern, dar şi din Asia şi Orientul Mijlociu.

De cealaltă parte, după ce piaţa europeană va fi închisă pentru produsele rafinate din Rusia, companii precum Rosneft şi Lukoil vor fi nevoite să îşi livreze motorina la distanţe mult mai mari, aceasta dacă vor putea închiria tancurile petroliere curate de care vor avea nevoie, ceea ce le va eroda profitabilitatea.

___