În aprilie 2022 prin OUG 27 s-a plafonat prețul de vânzare a gazelor naturale către furnizorii care furnizează gaze la populație la un nivel de 0,15 lei/kWh, fără TVA, spune Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Energia InteligentaFoto: Asociatia Energia Inteligenta

Cu toate acestea, spune el, prețul plafonat la populație în mod inexplicabil se menține la un nivel aproape dublu - 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, fapt ce face ca toți furnizorii mari de gaze pentru populație să mențină prețuri ridicate.

Potrivit acestuia, gazele achiziționate de furnizori pentru consumatorii casnici de aproape un an este plafonat la 0,15 lei/kWh la producători, adăugând 0,009 lei/KWh costurile de transport, 0,035 lei/KWh costurile de distribuție și 0,0075 lei/kWh costurile reglementate ale furnizorilor, obținem un cost al gazelor pentru populație de 0,239 lei/KWh cu TVA inclus.

  • În aceste condiții în mod inexplicabil, menținem de peste 1 an de zile și pentru următorii 2 ani de zile, prețul plafonat la un nivel de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus (cu 29% mai mult).

"Această valoare a prețului plafonat determină falsa ridicare a prețului gazelor pe piața din România. Pe platforma ANRE, practic toți furnizorii mari oferă gazele la un preț de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus, blocând astfel în mod artificial scăderea prețului la gaze pentru populație", conform președintelui Asociației Energia Inteligentă.

Asociația solicită analizarea în regim de urgență și eliminarea plafonului de:

  • 0,31 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,24 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii casnici.
  • 0,37 lei/kWh cu TVA inclus și înlocuirea acestuia cu 0,30 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumatorii noncasnici.

"O astfel de acțiune ar fi în concordanță cu tendințele internaționale de reducere a prețului la gaze și ar avea efect pozitiv asupra funcționării firmelor și de reducere a sărăciei energetice din România", spune el.