EDP Renovaveis (EDP Renewables, EDPR), al patrulea producător mondial de energie eoliană şi solară, a anuţat luni că va lua măsuri legale împotriva taxelor nou impuse pe piaţa de energie din România şi Polonia, scrie News.ro citând Reuters.

Parc eolianFoto: AGERPRES

Ca şi alte ţări din Uniunea Europeană, România şi Polonia au introdus recent măsuri de urgenţă pentru a recupera din veniturile companiilor de utilităţi care să ajute consumatorii care se confruntă cu creşterea preţurilor la energie.

EDP ​​Renovaveis consideră că măsurile din ambele ţări nu urmează principiul Uniunii Europene de a recupera doar veniturile realizate pe piaţă, se arată într-o declaraţie.

Compania arată că măsurile nu iau în considerare acoperirea preţurilor şi, prin urmare, ar impozita profiturile pe care companii precum EDP Renovaveis nu le-au realizat efectiv.

„EDP va depune toate acţiunile în justiţie pentru a contribui la revenirea la un stat de drept echitabil care ar putea susţine investiţiile atât de necesare în surse regenerabile în aceste ţări şi în Uniunea Europeană”, a spus compania, fără a preciza ce măsuri ar lua sau în care instanţă.

Producătorul a mai spus că noile taxe ar putea duce la „plăţi nerezonabile” şi costuri potenţiale de aproximativ 300 de milioane de euro (320 de milioane de dolari).

EDP ​​Renovaveis operează centrale electrice din surse regenerabile cu o capacitate de 697 MW în Polonia şi 521 MW în România.