Guvernul belgian și Engie au anunțat luni semnarea unui acord de prelungire cu zece ani, începând cu noiembrie 2026, a două dintre cele șapte reactoare nucleare operate în Belgia de grupul francez, potrivit AFP.

Energie nuclearaFoto: Kts, Dreamstime.com

Cele două părți negociau intens de luni de zile condițiile acestei prelungiri decise în martie 2022 de Belgia pentru a-și garanta aprovizionarea cu energie după 2025, pe fondul incertitudinilor legate de războiul din Ucraina.

Statul belgian și compania energetică au convenit deja să creeze o societate mixtă 50/50% pentru a gestiona cele două reactoare extinse, în cadrul unui acord prealabil anunțat în iulie.

Acum, angajamentul statului față de principiul plafonării costurilor de gestionare a deșeurilor - așa cum a solicitat operatorul - înseamnă că este posibil să se treacă la etapa următoare și să se „înceapă imediat” studiile preliminare pentru extinderea Doel 4 și Tihange 3, în apropiere de Anvers (nord) și, respectiv, Liege (est).

Este vorba de studii tehnice și de mediu înainte de a primi undă verde din partea autorității belgiene de control nuclear.

„Mâine pot începe lucrările de extindere a celor mai recente două reactoare”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo în cadrul unei conferințe de presă, salutând „un pas uriaș înainte”.

„Prin acest acord, ambele părți își confirmă obiectivul de a depune toate eforturile pentru a reporni unitățile nucleare de la Doel 4 și Tihange 3 în noiembrie 2026”, a precizat el într-un comunicat al Cancelariei și al Engie.

La 18 martie, guvernul belgian a anunțat decizia de a amâna cu zece ani retragerea totală din energia nucleară, prevăzută inițial pentru 2025.

Cele șapte reactoare ar urma să își înceteze producția în etape, începând cu sfârșitul anului 2022 și până în 2025, iar unul dintre ele a fost deja oprit la sfârșitul lunii septembrie.

foto: Dreamstime