Suedia pregătește un proiect legislativ care să permită construirea mai multor centrale nucleare pentru a crește producția de energie electrică a țării nordice și consolida securitatea sa energetică, a anunțat miercuri premierul Ulf Kristersson, citat de Reuters.

Centrala nucleara de la Oskarshamn, SuediaFoto: Adam Ihse / Associated Press / Profimedia Images

Kristersson a făcut din extinderea capacităților energetice nucleare ale Suediei un punct cheie al guvernului său, primul executiv de dreapta de la Stockholm după 8 ani, dorind să inverseze procesul din ultimele decenii de închidere treptată a mai multor reactoare care a făcut țara să se bazeze tot mai mult pe sursele de energie regenerabilă mai puțin predictibile.

Mixul energetic al Suediei este alcătuit în cea mai mare parte din energie nucleară, cea generată de hidrocentrale și cea din surse regenerabile, prețurile energetice crescând și în țara nordică după declanșarea invaziei rusești în Ucraina, deși într-o măsură mult mai mică decât în alte state.

Noua legislație propusă de guvernul lui Kristersson, care încă are nevoie de votul parlamentului, ar permite construirea de noi reactoare nucleare în mai multe locuri din Suedia începând cu anul viitor.

„Avem o nevoie evidentă de a produce mai multă electricitate în Suedia”, a declarat Kristersson în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o miercuri.

„Ceea ce facem astăzi este schimbarea legislației pentru a permite construirea mai multor reactoare nucleare în mai multe locuri”, a anunțat el, adăugând că proiectul de lege va elimina regulile existente care limitează la 10 numărul total de reactoare din țară și interzice construirea unora noi în alte locuri decât cele în care există deja centrale.

Suedia a renunțat la construirea de noi centrale nucleare în anii '80

Suedia a decis să renunțe la energia nucleară în urma unui referendum ce a avut loc în 1980 și care a propus de asemenea închiderea tuturor centralelor atomice până în 2010.

Decizia de închidere a fost abandonată însă în 1997 și în prezent aproximativ jumătate din electricitatea generată în Suedia provine de la centrale atomice.

Cele două partide care formau guvernul anterior al fostului premier Stefan Löfven, Social Democrații și Verzii, sunt împotriva deschiderii de noi centrale atomice, afirmând că Suedia are nevoie de surse de energie mai eficiente și mai rapide.

Löfven afirma el însuși că relansarea energiei nucleare ar fi prea costisitoare și ar dura prea mult timp.

Însă proiectul propus de executivul lui Kristersson deschide ușa construirii unor reactoare nucleare mai mici, pe care mulți le văd drept varianta optimă în ceea ce privește raportul beneficii/costuri.

Te-ar putea interesa și: