Țările europene vor relua în cele din urmă importul de gaze rusești, a prezis sâmbătă ministrul Energiei din Qatar, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze din lume, afirmând că actuala volatilitate a pieței va continua, potrivit AFP.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Țările europene și-au restricționat în mare măsură aprovizionarea cu gaz rusesc după ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, un conflict care a provocat un cutremur pe piața mondială a energiei.

„Gazul rusesc se va întoarce, în opinia mea, în Europa”, chiar dacă aceasta dispune acum de „o diversitate mult mai mare” de surse de aprovizionare, a declarat ministrul qatarez Saad Sherida al-Kaabi, care este și șeful QatarEnergy, compania de stat a bogatului emirat din Golf.

„Europenii spun astăzi că nu se pune problema”, dar „lucrurile se repară în timp”, a adăugat el la un forum energetic din Abu Dhabi.

Exporturile de gaze ale Gazprom către Uniunea Europeană și Elveția au scăzut cu 55% în 2022, potrivit gigantului energetic rus, Europa fiind anterior cea mai mare piață a sa.

În această lună, prețul cu ridicata al gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai de jos nivel de la invazia Rusiei în Ucraina, datorită unei ierni blânde care salvează stocurile, dar analiștii avertizează că piața este imprevizibilă.

„Situația va rămâne volatilă pentru o perioadă de timp”, a avertizat și Saad Sherida al-Kaabi, spunând că problema stocurilor va apărea din nou anul viitor în Europa.