Comisia Europeană va propune o legislaţie care să vizeze „o industrie cu zero emisie netă” de gaze cu efect de seră şi, prin urmare, neutră în carbon, prin stimularea tehnologiilor verzi, a anunţat marţi la Davos preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, scrie Agerpres.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der LeyenFoto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

„Acest nou regulament (...) va stabili obiective clare pentru tehnologiile curate până în 2030. Obiectivul va fi concentrarea investiţiilor pe proiecte strategice de-a lungul lanţurilor de aprovizionare” şi „simplificarea şi accelerarea procedurilor de autorizare pentru noile locuri de producţie” de tehnologii verzi, a declarat ea într-un discurs la Forumul Economic Mondial (WEF).

UE şi-a stabilit obiectivul de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 faţă de 1990 şi de a atinge neutralitatea carbonului până în 2050, ca parte a ambiţiosului său Pact ecologic.

Pentru a realiza acest lucru, „trebuie să creăm un mediu de reglementare care să permită o desfăşurare rapidă şi să genereze condiţii favorabile pentru sectoarele esenţiale (...) energii eoliană şi solară, pompe de căldură, hidrogen curat sau chiar dispozitive de stocare”, a explicat Ursula von der Leyen.

„În acelaşi timp, ne vom gândi la modalităţi de a accelera procedurile privind „proiectele de interes comun” europene legate de tehnologiile curate pentru a facilita finanţarea acestora, precum şi accesul întreprinderilor mici”, a adăugat ea.

Potrivit şefei executivului european, această noua legislaţie - care va trebui să facă obiectul unor negocieri între statele membre şi Parlamentul European - va „urma modelul” textului deja propus de Comisie pentru a impulsiona producţia de semiconductoare.

Bruxelles-ul a prezentat în februarie 2022 un plan de 43 de miliarde de euro în favoarea industriei semiconductoarelor, pentru a reduce dependenţa europeană de Asia şi a cuceri 20% din piaţa mondială în 2030.

Textul prevedea în special o relaxare a cadrului de reglementare privind ajutorul public pentru finanţarea cercetării în cele mai inovatoare tehnologii şi linii-pilot de pregătire pentru industrializarea acestora.