Premierul Nicolae Ciucă a cerut miercuri măsuri concrete împotriva celor vinovați de accidentul de la Complexul Energetic Oltenia, unde trei muncitori și-au pierdut viața. Surse guvernamentale au precizat că printre opțiunile analizate se numără inclusiv plecarea din Guvern a ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Complexul Energetic OlteniaFoto: AGERPRES
  • UPDATE Ce a declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre o posibilă plecare din Guvern a lui Virgil Popescu:

Întrebat la finalul ședinței de Guvern dacă Executivul așteaptă vreo demisie din partea ministrului Energiei în acest caz, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a spus că demisia e un act unilateral.

  • „Demisia este un act unilateral. Nu se pune problema de a aștepta o demisie, ci de a avea o evaluare corectă a celor întâmplate din perspectiva responsabilităților și în planul doi - asumarea acelor responsabilități.”, a declarat Dan Cărbunaru.

Ulterior, Dan Cărbunaru a transmis o nouă precizare, susținând că „la acest moment nu se pune problema demisiei sau demiterii vreunui membru al Cabinetului”:

  • „Chestiunea responsabilităților privind tragicul accident de la CEO Oltenia va fi stabilita in urma anchetei judiciare si pe baza concluziilor echipelor de verificare. Orice masuri, indiferent de nivelul de responsabilitate vor fi luate, vor tine cont doar de aceste elemente.
  • Pentru a evita interpretări eronate ale situației de fapt la nivelul Guvernului, la acest moment, nu se pune problema demisiei sau demiterii vreunui membru al Cabinetului”.

Întrebat de HotNews.ro dacă premierul ia în calcul și o eventuală plecare din Guvern a ministrului Energiei, Virgil Popescu, în urma evaluării cerute, Cărbunaru a spus că nu este exclusă nicio opțiune.

  • „În funcție de rezultatul acestor evaluări și de cum va arăta această înlănțuire a responsabilităților nu putem exlude la acest moment nicio opțiune, dar este prematur pentru că în acest moment toate aceste responsabilități trebuie să se reflecte în realitatea care va fi constatată în teren.
  • Prioritatea la acest moment a fost luarea celor mai rapide măsuri pentru a asigura intervenția autorităților. În această a doua etapă se evaluează responsabilitățile pe lanțul ierarhic în legătură cu acest accident și la finalizarea acestei evaluări vom prezenta deciziile. (..)
  • Lanțul de evaluare implică de la ceea ce s-a întâmplat la nivelul minei respective, la nivelul companiei, până la ceea ce înseamnă managementul acestui domeniu, dar repet suntem într-o etapă în care evaluarea este în curs”, a declarat Dan Cărbunaru la finalul ședinței de Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis condoleanțe miercuri, la începutul ședinței de Guvern, familiilor afectate de accidentul tragic de la Complexul Energetic Oltenia în care 3 oameni și-au pierdut viața și a cerut măsuri concrete pentru pedepsirea celor vinovați.

  • „Încă din primul moment am decis ca autoritățile să se deplaseze la fața locului, am transmis ministrului Energiei să se deplaseze urgent în județul Gorj și să facă analiza și să ia primele măsuri la fața locului.
  • În acest moment, atât Ministerul Energiei cât și Ministerul Muncii prin Inspecția Muncii vor continua activitatea de verificare a cauzelor producerii accidentului și până săptămâna viitoare, în ședința de guvern, îmi veți prezenta primele date și concluzii cu măsuri concrete atât împotriva celor care se fac vinovați de producerea accidentului, cât și măsuri concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru în Complexul Energetic Oltenia.”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

Surse Guvernamentale au declarat miercuri că sunt analizate în acest moment toate opțiunile, inclusiv plecarea din Guvern a ministrului Energiei Virgil Popescu.

Ministrul Virgil Popescu cere demisii în urma accidentului de la Complexul Energetic Oltenia

Ministrul Energiei, liberalul Virgil Popescu, a anunţat marți că va trimite Corpul de Control al Ministerului Energiei pentru a face verificări la Complexul Energetic Oltenia, după accidentul de la cariera Jilţ Sud, soldat cu moartea a trei oameni.

El a cerut demisia directorului sucursalei miniere, a şefului exploatării miniere şi a şefului carierei Jilţ Sud. „Mie mi se pare normal ca cei care răspund de acest lucru, de minerit, să-şi piardă funcţiile, deci acest lucru este normal, nu aştept raportul Corpului de Control pentru acest lucru, vreau ca mâine acest lucru să se întâmple”, a spus el.

Conform lui Virgil Popescu, în anul 2017, Corpul de Control al ministrului a constatat o pagubă de 680 de milioane de lei, iar la acel moment conducerea de la Complex a fost schimbată.

Trei persoane au murit şi alte zece au fost transportate la spital în urma accidentului produs marţi în cariera Jilţ Sud.

Primele verificări ale poliţiştilor arată că autoutilitara care a căzut la o diferenţă de nivel de aproximativ trei metri transporta muncitori, dar şi două tuburi metalice de acetilenă. După decesul a trei persoane, cu vârste de 29, 38, respectiv 48 de ani şi după rănirea altor muncitori, Poliţia a deschis dosar pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.