Compania Romgaz anunță că va plăti taxa de solidaritate introdusă de Guvern la finalul anului trecut, fiind vorba despre 906,1 milioane lei, conform bugetului pe 2023.

GazoducteFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„Cheltuielile cu impozitele și taxele reprezintă 55% din totalul cheltuielilor”, spune Romgaz.

„Acestea cuprind cheltuieli cu redevențele calculate procentual la producția fizică extrasă și la condens (1 047 822 mii lei), impozitul pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor (2.202.924,5 mii lei), contribuția la fondul de tranziție energetică (1.794,8 mii lei), contribuțiile datorate către ANRE (13 997 mii lei), contribuția de solidaritate (906 104 mii lei), precum și impozite pe teren, pe clădiri, totalitatea taxelor de autorizare, de mediu și alte impozite și taxe”, se arată în document.

Romgaz este deținută în proporție de 70% de statul român prin Ministerul Energiei, iar restul de alți acționari (precum fonduri de investiții, de pensii sau persoane fizice). De exemplu, NN Group deține 5,36%.

De precizat că OMV a spus că nu va plăti taxa de solidaritate deoarece nu se încadrează, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei și fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

Guvernul a adoptat la finalului anului trecut o OUG (186/2022) prin care extra-profiturile producătorilor de țiței, gaze și rafinăriilor vor fi taxate cu 60%.

Baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani.

Termenul de declarare și de plată este de până la data de 25 iunie inclusiv a anului următor sau până la data de 25 a celei de-a șasea luni inclusiv, de la închiderea anului fiscal modificat.