​Companiile din energie au beneficiat de creșterea prețurilor la energie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, și este incorect să le rămână doar lor profiturile care au rezultat și care nu se datorează unei performanțe de management, în această situație încadrându-se și OMV Petrom, a precizat joi Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Pret benzina PetromFoto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

Într-o conferință privind activitatea autorității de concurență pe anul trecut, Chirițoiu a fost întrebat despre disputa dintre stat și OMV Petrom pe tema plății taxei de solidaritate.

Amintim că România a cerut clarificări Comisiei Europene privind modul în care trebuie aplicată taxa de solidaritate în energie după ce OMV Petrom a spus că nu va plăti contribuția, pe motiv că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri cum impune Ordonanța de urgență adoptată de Guvern.

Chirițoiu: În spiritul legii, Petrom ar trebui să plătească. Nu știu dacă și în litera legii

Bogdan Chirițoiu susține că OMV Petrom ar fi beneficiat de creșterea prețurilor și în spiritul Directivei UE și a legislației naționale ar trebui să plătească.

  • „Unde-i lege nu-i tocmeală. Legea nu e atât de neclară încât să nu înțeleagă lumea dacă trebuie să plătească sau nu. Legea transpune o hotărâre UE.
  • Companiile din energie au beneficiat - nu e vina lor, dar nici meritul lor că au crescut prețurile la energie - și e cumva incorect să le rămână profiturile care au rezultat din cauza invaziei Rusiei nu dintr-o performanță managerială deosebită a lor.
  • Trebuie să ia și statul o parte, mai ales că statul trebuie să-i ajute pe cei afectați de creșterea mare de prețuri. România a fost a doua țară din UE care a introdus această taxă pentru firmele de electricitate și gaze, după Spania, la sfârșitul lui 2021. Acum UE a spus că și cei din petrol, nu doar cei din electricitate și gaze, și atunci a venit statul cu această ordonanță.
  • Logic ar fi să plătească, acesta a fost sensul. Petrom e clar că a beneficiat de creșterea prețurilor.
  • Sensul deciziei europene și al legii noastre este ca firmele care au beneficiat de acest context și pentru că nu aveau un merit, și cred că Petrom se încadrează, deci, în spiritul legii, ar trebui să plătească, dar nu pot să vă spun dacă și în litera legii.”, a declarat joi Bogdan Chirițoiu.

Taxa de solidaritate: România a cerut clarificări Comisiei Europene după ce OMV a spus că nu va plăti

Ministerul Finanțelor a cerut Comisiei Europene clarificări în privința regulamentului european transpus în legislația națională, prin ordonanța adoptată la final de decembrie, pentru introducerea contribuției de solidaritate, o suprataxă asupra companiilor din sectoarele petrol, gaze și cărbune, informație semnalată în premieră de Profit.ro.

Deși solicitarea Ministerului Finanțelor este una la modul general, demersul a fost determinat, cel mai probabil, de anunțul companiei OMV Petrom că nu va plăti contribuția de solidaritate în România, explicând că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, miercuri, că, în câteva zile, România va primi răspunsul de la Comisia Europeană dacă taxa de solidaritate în energie va fi aplicată şi OMV Petrom, precizând că toată lumea va plăti solidar acest cost crescut al vieţii.

El a explicat şi de ce această clarificare nu a fost realizată mai devreme.

  • “Înainte de a se aproba ordonanţa, consultările cu Comisia s-au referit la complementaritatea acţiunilor Guvernului în sensul în care ceea ce s-a stabilit deja să nu fie exclus dacă introduci noua contribuţie de solidaritate pentru că vizează până la urmă şi tipuri de venituri diferite. Unele sunt venituri excedentare şi avem contribuţia la fondul de tranziţie energetică şi altele sunt supraimpozitări ale profitului din care se deduc anumite cheltuieli. Şi răspunsul Comisiei a fost că ele sunt complementare şi pot funcţiona împreună”, a mai afirmat Adrian Câciu.

Întrebat dacă este sigur că nu există posibilitatea ca OMV Petrom să nu se încadreze în acea cifră de afaceri, ministrul Finanţelor a răspuns: “Sunt foarte sigur”.

Pe de altă parte, expertul în energie, Dumitru Chisăliță susține că modul în care a fost scrisă OUG 186/2022 face ca exact firma vizată să nu se încadreze în condițiile legii pentru a fi supra-suprataxată.

„Acuzațiile aduse companiei sunt nefondate, atât timp cât aceasta respectă legea. Nu se pune problema că OMV Petrom nu vrea să plătească, LEGEA prevede că nu trebuie să plătească.

OUG 186/2022 prevede obligația achitării unei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, dacă cel puțin 75% din cifra de afaceri provine următoarele sectoare: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului.

Conform rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022, OMV Petrom are în anul 2022 sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite în OUG 186/2022.”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.