OMV care ar fi trebuit să fie cea mai afectată companie din România de taxa de solidaritate impusă de guvern companiilor din energie aproape că nu mai are emoții.

Pret benzina PetromFoto: HotNews.ro / Adrian Vasilache

Comisia Europeană a răspuns Guvernului României care a cerut clarificări după ce compania austriacă a anunțat că nu va plăti anul acesta taxa de solidaritate deoarece nu se încadrează în prevederile ordonanței, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei și fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

Răspunsul în trei puncte al Comisiei Europene

​Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat marți, la Digi FM, că răspunsul primit de la Comisia Europeană arată că pragul de 75% din cifra de afaceri din ariile supuse taxării (extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului) nu poate fi redus.

„A venit răspunsul de la Comisia Europeană, răspunsul are trei puncte. Primul se referă la 75%, la acest procent din cifra de afaceri unde comisia răspunde că prin regulament este minimul care poate să fie aplicat. Deci, România a aplicat corect regulamentul, nu poți să îl scazi mai mult. Al doilea răspuns al Comisiei spune că cele cinci coduri CAEN din regulamentul european sunt aplicate corect în ordonanța de urgență și mai este o întrebare care spunea dacă produsele rezultate din rafinare, motorina, benzina, dacă sunt incluse în aceste coduri. Aici, răspunde Comisia Europeană că au nevoie de mai multe detalii pentru a înțelege mai bine modelul de business”, a declarat Radu Oprea, citat de Digi 24.

La începutul anului, OMV Petrom a anunțat că nu va plăti taxa de solidaritate introdusă de Guvern la finalul anului trecut, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei și fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

Câciu vrea ca OMV să plătească

România a solicitat Comisiei Europene o clarificare privind aplicarea regulamentului referitor la contribuţia de solidaritate a companiilor care au făcut profituri excepţionale pe perioada crizei din energie, a anunțat ulterior poziției OMV ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

El a adăugat că dacă va fi nevoie, va fi modificată ordonanţa de urgenţă, adoptată la sfârşitul anului, de aplicare a regulamentului european, astfel încât toţi cei care au profitat de criză să plătească.

„Guvernul a implementat şi contribuţia de solidaritate, preluând, practic, tot ceea ce scrie în regulament, inclusiv elementele care văd că trezesc o serie de elemente de interpretare, respectiv acea referire la cel puţin 75% din cifra de afaceri pe anumite sectoare. Scopul este următorul: cei care au făcut profituri şi venituri excepţionale din sectorul energetic vor plăti solidar, pentru a compensa creşterea costului vieţii atât pentru cetăţeni, dar şi creşterea costurilor pentru companii. Pentru a nu mai fi neclarităţi, dacă vreţi în interpretarea şi a regulamentului şi a ordonanţei, am solicitat Comisiei Europene să facă o normă de interpretare. Lucrurile sunt, din punctul meu de vedere, clare. Toată lumea va plăti această taxă.”, a spus Câciu pe 18 ianuarie.

Guvernul a adoptat la finalului anului trecut o OUG (186/2022) prin care extra-profiturile producătorilor de țiței, gaze și rafinăriilor vor fi taxate cu 60%. Baza impozabilă este reprezentată de ceea ce depăşeşte cu peste 20% media profiturilor pe ultimii patru ani.

Înainte de răspunsul Comisiei Europene, ANAF a început verificări la OMV pentru taxa de solidaritate, deși nu știa dacă ar trebui să fie plătită de companie.

“ANAF nu a încheiat niciun raport al verificărilor realizate la OMV, deoarece așteptăm clarificări de la Comisie ca urmare a scrisorii trimise de Ministerul Finanțelor pentru lămurirea modului în care se va aplica regulamentul. Abia dupa aceea vom finaliza această verificare și putem spune dacă OMV îndeplinește condițiile Ordonanței 186”, potrivit unei poziții a ANAF, de pe 27 ianuarie.

Romgaz plătește taxa de solidaritate

Romgaz, în schimb, va plăti taxa: 906,1 milioane lei.

Romgaz este deținută în proporție de 70% de statul român prin Ministerul Energiei, iar restul de alți acționari (precum fonduri de investiții, de pensii sau persoane fizice). De exemplu, NN Group deține 5,36%.