OMV Petrom a obținut un profit net de 10,3 miliarde lei anul trecut, în creștere cu 260% față de anul precedent când obținuse doar 2,86 miliarde de lei. În raportul publicat pe site-ul Bursei de Valori București (BVB), compania precizează că se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate introdusă de Guvern (OUG 186/2022).

Pret benzina PetromFoto: HotNews.ro / Adrian Vasilache
  • Profitul în euro înseamnă circa 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori ai mare decât precedentul record, realizat în 2013, de 1,1 miliarde de euro, potrivit Profit.ro

„În baza rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022 ale OMV Petrom și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, se asteaptă ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având mai puțin de 75% din cifra de afaceri în sectoarele definite: extractia țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, se arată în document.

Conform sursei citate, în 2022, OMV Petrom a contribuit deja prin plata redevențelor, taxelor suplimentare și a altor contributii specifice industriei cu aproximativ 7,3 mld lei, pe lângă impozitul pe profit de 2,2 mld. lei.

În total, spune compania, taxele specifice industriei au crescut de circa 4 ori comparativ cu 2021.

Compania menționează că ordonanța urmează să fie supusa procesului de aprobare în Parlament, ca atare poate fi obiectul unor modificări.

Astfel, interventii noi pe partea de reglementare și fiscalitate pot avea un impact asupra rezultatelor financiare ale OMV Petrom.

Pentru că autoritățile nu au știut cum să aplice Ordonanța sau dacă OMV trebuie să plătească taxa, Ministerul Finanțelor a cerut lămuriri de la Comisia Europeană.

Executivul european a spus pragul de 75% din cifra de afaceri din ariile supuse taxării (extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului) nu poate fi redus.

CEO OMV Petrom: Contribuția la bugetul de stat, prin taxe și dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a spus că veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuția la economia României și la sectorul energetic românesc.

„Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuția la bugetul de stat, prin taxe și dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creșterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele si contribuțiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei”, a spus ea.

De asemenea, a precizat că vor continua să urmărească obiectivele Strategiei 2030, care are în vedere susținerea tranziției energetice din România, oferind pieței soluții de energie noi și curate.

„Pentru 2023, investițiile aproape se dublează, la 6 miliarde lei, echivalând cu aproximativ 60% din profitul net din 2022. Neptun Deep este în centrul strategiei noastre și ne vom concentra să aducem proiectul mai aproape de decizia finală de investiție, planificată pentru jumătatea anului 2023“, a precizat Christina Verchere.

Potrivit rezultatelor financiare, investitiile au însumat 3,551 miliarde lei în 2022, fiind cu 26% mai mari față de 2021 (2,821 miliarde lei), în special directionate catre Explorare și Producție cu investiții în valoare de 2,559 miliarde lei (2021: 2,025 miliarde lei). Investitiile din Rafinare și Marketing au fost în sumă de 835 mil. lei (2021: 766 mil. lei), în timp ce investițiile din Gaze și Energie au fost de 97 mil. lei (2021: 12 mil. lei). Investițiile din segmentul Corporativ și Altele au fost în valoare de 60 mil lei (2021: 18 mil. lei).

Pentru 2022, directoratul propune un dividend de bază în valoare brută de 0,0375 lei/acțiune, o creștere anuală de 10%, la limita superioară a intervalului de 5-10% declarat în îndrumarea privind dividendele. De asemenea, un dividend special este planificat a fi plătit în 2023, valoarea exactă a acestuia urmând a fi anunțată la jumătatea anului 2023.