Un „zid” de panouri solare a fost montat pe cel mai mare baraj din Elveția, țară care încearcă să își maximizeze producția de energie verde și reducă facturile în lunile de iarnă, relatează Reuters.

Facturile la energie, o problema in EuropaFoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia Images

Barajul de pe Lacul Muttsee aflat în cantonul Glarus din centrul Elveției se ridică la peste 2.400 de metri deasupra nivelului mării și este înconjurat de vârfuri înzăpezite - un lucru pe care echipa din spatele proiectului Alpin Solar îl vede drept un avantaj cheie.

„Una dintre calitățile instalațiilor solare alpine este că, în special în timpul iernii, ele produc de trei ori mai multă electricitate comparativ cu o instalație comparabilă din zona de deal”, afirmă Jeanette Schranz, purtătoarea de cuvânt a producătorului de energie elvețian Axpo.

Cele aproape 5.000 de panouri solare montate pe baraj produc 3,3 milioane de kilowați-oră în fiecare an, o cantitate de electricitate suficientă pentru a alimenta în jur de 700 de case.

Instalarea panourilor a fost finalizată anul trecut și acestea au început să fie folosite pentru captarea energiei solare.

Scranz afirmă că munții Elveției sunt mai puțin afectați de ceață în lunile friguroase, ceea ce înseamnă că panourile au parte de mai multă lumină decât ar avea la altitudini mai joase.

„Reflexia de pe zăpadă ajută și ea”, explică aceasta, adăugând că „panourilor solare le place frigul și au un randament mai bun în temperaturi mai reci”.

Elveția vrea mai multă energie verde iarna

AlpinSolar este doar unul dintre proiectele derulate de cei de la Axpo, companie care afirmă că și-a propus să instaleze 4.200 de instalații asemănătoare pe munții din Elveția, dar și în zonele mai joase, până în 2030.

Guvernul elvețian a luat la rândul său măsuri pentru a facilita activitățile companiilor din domeniul energiei regenerabile.

Anul trecut parlamentul federal al țării a aprobat o nouă lege care reduce birocrația legată de proiectele de instalare a unor panouri solare a căror obiectiv este să genereze cantități semnificative de energie în lunile de iarnă.

„Apetitul” Elveției pentru energia verde are însă legătură cu decizia sa de a renunța treptat la cea nucleară.

În 2011 parlamentul țării a votat ca niciunul dintre reactoarele nucleare existente să nu fie înlocuit, decizie confirmată de un referendum ce a avut loc în 2017. Prima centrală nucleară a fost deconectată de la sistem doi ani mai târziu.

„Instalațiile solare alpine pot aduce o contribuție importantă aici”, afirmă Schranz.