Spania a fost singura ţară din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în care preţurile la energie au scăzut în 2022, ceea ce a avut o contribuţie la faptul că inflaţia a încheiat anul la nivelul de 5,7%, relatează agenția EFE și Agerpres.

Palma de Mallorca, SpaniaFoto: Neil Emmerson / robertharding / Profimedia Images

În perioada decembrie 2021 - decembrie 2022, preţurile energiei în Spania s-au redus cu 6,9%, în timp ce în cadrul OECD au urcat cu 18,4% şi în zona euro cu 25,5%, acelaşi procent ca în Uniunea Europeană, a menţionat organizaţia, marţi, într-un comunicat.

În spatele acestei scăderi din Spania a stat, în special, aplicarea aşa-numitei excepţii iberice, care permite impunerea unui plafon la preţul gazelor folosite pentru generarea de electricitate, în schimbul unei compensaţii pentru operatorii care folosesc acest combustibil.

Însă, excepţia iberică nu explică totul, aşa cum o demonstrează faptul că în Portugalia, care, de asemenea, beneficiază de acest mecanism, în 2022 preţurile energiei au crescut cu 20,8%.

Țările OECD cu cea mai mare, respectiv cea mai mică inflație

Ţările din OECD în care energia s-a scumpit cel mai puţin anul trecut au fost Mexic (3%), Noua Zeelandă (4,1%), Costa Rica (4,6%), Grecia (4,9%) şi Norvegia (6,5%).

La polul opus, creşterile au atins nivelul de 45,5% în Letonia, 52,3% în Marea Britanie şi până la 91,6% în Turcia.

Inflaţia interanuală în OECD s-a situat la 9,4% la finele lunii decembrie 2022, în urma celei de-a doua scăderi lunare consecutive, după vârful de 10,8% atins în octombrie. Acesta a fost cel mai redus nivel după cel din aprilie 2022.

În Spania, inflaţia a fost de 5,7% în decembrie, cu nouă zecimi mai mic faţă de noiembrie, datorită scăderii preţurilor la energie.

Singurele ţări din OECD care au avut o rată a inflaţiei mai mică decât cea a Spaniei în ultima lună din 2022 au fost Elveţia (2,8%), Japonia (4%), Coreea de Sud (5%) şi Israel (5,3%). Adică nicio ţară din Uniunea Europeană, unde inflaţia medie s-a situat în decembrie la 10,4%, în zona euro aceasta fiind de 9,2%.

Unul dintre principalii responsabili de inflaţia din Spania, ca în multe alte ţări, a fost preţul alimentelor. Acesta a crescut în Spania cu 15,7% în 2022 (creşterea interanuală în noiembrie a fost de 15,3%) şi în OECD cu 15,6%.