Livrările de petrol rusesc către Polonia prin intermediul conductei Drujba au fost oprite, a declarat sâmbătă Daniel Obajtek, directorul general al rafinăriei poloneze PKN Orlen, potrivit Reuters.

Petrol rusescFoto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

„Asigurăm în mod eficient furnizările (de petrol). Rusia a întrerupt livrările către Polonia, lucru pentru care eram pregătiți. Doar 10% din țiței provenea din Rusia și îl vom înlocui cu petrol din alte surse", a scris Obajtek pe Twitter.

PKN Orlen a precizat că își poate aproviziona în totalitate rafinăriile pe cale maritimă și că oprirea livrărilor prin conducte nu va afecta livrările de benzină și motorină către clienți.

Luna aceasta, după ce contractul compania rusă Rosneft a expirat, Orlen a continuat să primească petrol în cadrul unui acord cu Tatneft (tot din Rusia).

Drujba a fost exceptată de la sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus Rusiei.

Conducta, care furnizează petrol Poloniei și Germaniei, precum și Ungariei, Cehiei și Slovaciei, a fost exclusă de la sancțiuni pentru a ajuta țările cu opțiuni limitate de livrări alternative.

În urma invaziei Ucrainei și înainte ca UE să impună un embargo asupra livrărilor maritime din Rusia, Orlen a încetat să mai cumpere petrol și combustibili ruși pe cale maritimă.

Gama de aprovizionare a companiei include acum petrol din Africa de Vest, Marea Mediterană, Golful Persic și Golful Mexic, a precizat aceasta. Orlen are, de asemenea, din 2022, un contract cu Saudi Aramco.

Livrările pe mare ajung în Polonia prin intermediul unui terminal petrolier din Gdansk, la Marea Baltică.

Capacitatea sa depășește volumele care pot fi procesate de rafinăriile poloneze și este parțial utilizată pentru a furniza petrol rafinăriilor din estul Germaniei care sunt legate de Drujba.

Săptămâna trecută, două surse Reuters au spus că producătorul de țiței Kazahstan va furniza 100.000 de tone de petrol prin conducta rusească Drujba către rafinăria PCK Schwedt din Germania în luna martie, după ce a convenit cu toate părțile implicate termeni comerciali și juridici.