Pretul benzinei va ajunge la 5 lei pe litru, daca in urmatoarele luni autoritatile nu vor reduce accizele si nu vor egaliza aceste taxe pentru benzina si motorina, a declarat presedintelui grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, citat de Mediafax. "Masura ar trebui luata in urmatoarele luni, altfel cu siguranta pretul va ajunge la 5 lei pe litru. Este o aritmetica pura, nu trebuie sa o dovedeasca Mama Omida", a spus Patriciu intr-o conferinta de presa la Arad.

"Cum am mai spus, accizele trebuie sa fie egale la benzina si motorina, pentru ca una este impozitata prea mult, iar cealalta prea putin", a declarat Patriciu, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca aceasta masura ar duce la o scadere a pretului carburantilor.

Patriciu a mai spus ca productia de petrol a Romaniei se ridica anual la 4,7 milioane tone, in timp ce consumul este de 14 milioane tone. Potrivit omului de afaceri, o crestere de 10% a pretului materiilor prime duce la o majorare de 5% a pretului carburantilor la pompa.

Propunere insuficienta

Analistul economic Constantin Rudnitchi a declarat pentru Hotnews.ro ca ideea lansata de Dinu Patriciu este "buna, in principiu", dar avantajeaza numai consumatorii si producatorii, aducind pierderi insemnate la buget.

"Banuiesc ca propunerea lui Dinu Patriciu se refera la o scadere a accizelor la motorina pina la nivelul celei la benzina sau, eventual, la o scadere a amindurora. In principiu, ideea e buna, dar e unilaterala pentru ca astfel statul ar ajuta consumatorii si producatorii insa s-ar inregistra pierderi la buget.

O solutie viabila in acest sens ar presupune si o discutie despre rolul industriei, adica ce ar trebui facut pentru reducerea costurilor de productie sau pentru crearea unor fonduri sociale prin redistribuirea profiturilor". considera Constantin Rudnitchi.

In acest moment, in Romania, pretul la motorina este mai mare decit cel al benzinei din cauza cresterii accizelor. Cresterea pretului motorinei are ca principala cauza faptul ca acciza la motorina a crescut, de la 1 ianuarie, de la 307,5 euro pe tona la 325 euro pe tona. Totodata, motorina cu amestec de 3% biodiesel are aceeasi acciza - de 325 euro pe tona. Cresterea de aproape 6% a accizei se inscrie in calendarul de aliniere a accizelor la nivelul celor din UE.

In plus, pretul petrolului la nivel international a atins in ultimele saptamani mai multe niveluri record si se plasa, miercuri, la circa 108 dolari pe baril.