Veniturile din petrol ale Rusiei s-au prăbușit cu 42% față de anul trecut în februarie, sub impactul sancțiunilor G7 și ale Uniunii Europene, chiar dacă această țară continuă să vândă cam același volume de țiței, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

Câmp petrolier rusesc din SiberiaFoto: DreamsTime / Dyshlyuk

„Estimăm că în februarie Rusia a încasat 11,6 miliarde de dolari, față de 14,3 miliarde de dolari în ianuarie și aproape 20 de miliarde de dolari cu un an înainte", se arată în raportul lunar privind petrolul.

Cu toate acestea, „la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, această țară continuă să trimită aproximativ aceeași cantitate de petrol pe piețele mondiale. Asta arată că regimul de sancțiuni al G7 nu a redus oferta globală de țiței și produse petroliere, limitând în același timp capacitatea Rusiei de a genera venituri din exporturi”.

În februarie, producția de petrol rusesc era încă la aproximativ aceleași niveluri ca înainte de conflict. Exporturile au scăzut doar cu 500.000 de barili/zi, ajungând la 7,5 milioane de barili pe zi (mb/d).

În ultimul an, cei 4,5 mb/d de petrol rusesc destinați anterior UE, Americii de Nord și altor membri ai OCDE și-au găsit în mare parte alți cumpărători.

În prezent, petrolul rusesc merge în mare parte în Asia, în special în India și, într-o mai mică măsură, în China, acestea fiind țări care beneficiază de discounturile de preț.

În februarie, petrolul rusesc reprezenta aproximativ 40% și, respectiv, 20% din țițeiul importat de India și China; cele două țări au absorbit împreună peste 70% din volumele exportate de Moscova, potrivit AIE.

Pentru alte produse petroliere (în afară de țiței), cumpărătorii sunt Turcia, țări africane și națiuni din Orientul Mijlociu.

Rusia spune că va reduce producția de petrol și gaze

Informațiile vin după ce, miercuri dimineață, ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, a declarat că producția de petrol și gaze naturale a Rusiei ar urma să scadă în 2023.

„În 2023, pentru petrol, ne așteptăm ca nivelul să fie ușor mai redus, în parte din cauza reducerii voluntare a producției", a declarat Shulginov într-un discurs în fața Dumei de Stat, potrivit agenției de știri TASS, preluată de Reuters.

„Nivelul producției de gaze va continua să scadă, atât din cauza retragerii de pe piața europeană, cât și din cauza reorientării fluxurilor energetice", a adăugat el.

Rusia și-a redus drastic exporturile de energie către țările occidentale, în parte din cauza sancțiunilor occidentale și a plafonării prețului la petrolul rusesc.

Deși a reușit să redirecționeze o parte din petrolul său către cumpărători importanți precum India și China, Moscova a anunțat în februarie că va reduce producția cu 500.000 de barili pe zi ca răspuns la plafonarea prețurilor.

(foto articol: DreamsTime.com)