​Guvernul va adopta miercuri o Ordonanță de urgență care va aduce modificări la legea decarbonizării în acord cu aspectele semnalate de Comisia Europeană, astfel încât cererea de plată numărul doi din PNRR să fie aprobată, a spus miercuri premierul Nicolae Ciucă. Al doilea aspect criticat de CE, legat de legea avertizorilor de integritate, va fi corectat în Parlament.

Complexul Energetic Oltenia (grupurile de la Turceni)Foto: AGERPRES

UPDATE (16:36)Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență, care aduce o serie de modificări punctuale actelor normative care intra sub incidența unor jaloane aferente cererii de plată nr. 2, cu scopul de a răspunde solicitărilor de clarificări din partea Comisiei Europene în procesul de validare a acestora, a anunțat MIPE.

  • ”Odată cu Ordonanța aprobată astăzi în Guvern, întrăm în linie dreaptă spre validarea clarificărilor solicitate de Comisia Europeană. Pe deoparte, clarificăm aspectele privind decarbonizarea sectorului energetic care au fost discutate cu CE.
  • Guvernul a obținut un succes referitor la noul context energetic european, prin obținerea din partea CE a unei flexibilități vizavi de reforma și calendarul privind decarbonizarea și înlocuirea cărbunelui din mixul energetic.
  • Romania nu trebuie să închidă grupurile energetice, acestea vor fi trecute în conservare și va putea beneficia de asemenea și de fondurile aferente PNRR.
  • În ceea ce privește legea avertizorului, MIPE a transmis către Parlamentul României o adresă privind modificarea textului legii privind protecția avertizorilor în interes public, așa cum s-a agreat cu reprezentanții de la Bruxelles. Ea a trecut deja ieri în Senat.
  • În contextul acestor demersuri, suntem tot mai aproape ca România să primească integral cele 3,2 miliarde de euro aferente cererii de plată numărul II”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Premierul a spus la începutul ședinței de Guvern că va fi adoptat un act normativ necesar în indeplinirea jaloanelor și țintelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru a fi aprobată cererea de plată numărul doi.

Cele 2 modificări cerute de Bruxelles pentru a aproba plata tranșei cu numărul doi din PNRR

  • „Doresc să fac mențiunea că, la nivelul ministerelor de linie, s-a discutat cu staff-ul tehnic al Comisiei. A fost nevoie de clarificări și decizii astfel încât să ne asigurăm că cererea de plată numărul doi va fi aprobată.
  • În sensul acesta, au fost două aspecte importante: unul este legat de legea avertizorilor de integritate și, în acest sens, s-a impus modificarea unor prevederi din lege, demers care a fost demarat săptămâna aceasta. Deja, la nivelul Senatului, a fost aprobată propunerea de modificare a legii, urmând ca, săptămâna viitoare, la nivelul Camerei Deputaților, aceasta să intre în dezbatere și aprobare.
  • Cel de-al doilea aspect este legat de aplicarea legii decarbonizării. Astăzi vom avea un proiect de ordonanță de urgență prin care, la nivelul Ministerului Energiei și în deplină coordonare cu Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene, să acoperim și acest aspect, astfel încât, în angajamentul nostru de a asigura îndeplinirea jaloanelor și a pune în aplicare întreg programul de reforme și de investiții, să asigurăm ajungerea în țară a fondurilor europene care ne sunt foarte necesare în toate proiectele pe care noi le avem în derulare.”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă.

În decembrie 2022, România a transmis cererea de plată numărul 2, iar acum Comisia Europeană analizează îndeplinirea unor reforme pentru a plăti țării tranșa aferentă, de 3,22 miliarde de euro, din care 420 de milioane de euro reprezintă partea de prefinanțare primită deja de România la începutul programului, iar 2,8 miliarde de euro bani noi care ar trebui să intre în țară.

Din cei 2,8 miliarde de euro, peste 1,8 miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile și aproape 1 miliard de euro, împrumuturi cu dobândă mică.

Dacă guvernanții ratează reformele legate de Legea decarbonizării economiei și Legea avertizorului de integritate, pentru cererea de plată nr. 2, România riscă să piardă 1,4 miliarde de euro din tranșă plus partea aferentă de prefinanțare, care înseamnă încă aproape 0,2 miliarde de euro, informează StartupCafe.ro.

Ce prevede Ordonanța care se află miercuri pe masa Guvernului

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat, marți, propunerea de OUG pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul gestionării fondurilor europene alocate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, potrivit StartupCafe.ro.

Adoptarea de către Guvern a acestor modificări de lege este condiție pentru cererea de plată numărul 2 din cadrul PNRR, care are o valoare totală de 3,2 miliarde de euro, cu tot cu partea de prefinanțare (de 13%), bani europeni care ar urma să intre în România.

Una dintre măsurile prevăzute în proiectul de OUG este modificarea și completarea art. 15, alin (3) al Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, astfel:

„În cazul clădirilor rezidenţiale noi, precum şi în cazul renovării majore a clădirilor rezidenţiale existente, care au mai mult de 10 locuri de parcare, investitorii/proprietarii acestora, după caz, sunt obligaţi să asigure instalarea tubulaturii încastrate pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, precum și instalarea unui punct de reîncărcare vehicule electrice pentru fiecare 5 locuri de parcare, în următoarele cazuri:

  • a) parcarea se situează în interiorul clădirii şi, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a clădirii;
  • b) parcarea este adiacentă clădirii şi, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a parcării”.

În prezent, art. 15, alin (3) din legea 372/2005 prevede obligația asigurării instalării „tubulaturii încastrate pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, pentru a permite instalarea într-o etapă ulterioară a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice”. Propunerea de OUG de la MIPE va adăuga astfel și obligația asigurării instalării stațiilor de alimentare EV.

  • O reformă dificilă, necesară pentru a putea obține banii europeni PNRR, o reprezintă, însă, legea decarbonizării.

Astfel, Ordonanța de urgență propusă marți de MIPE prevede că „se amână scoaterea din exploatare/serviciu a 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit și se trec în conservare pe o perioadă de 3 ani, începând cu luna Iunie 2023, în baza unui plan de conservare, elaborat de către ministerul de resort”.

  • „Acestea pot fi inițial scoase din conservare și activate prin ordin al ministrului energiei, la solicitarea operatorului de transport și de sistem” - mai prevede propunerea de OUG, care modifică OUG 108 din 30 iunie 2022 privind decarbonizarea sectorului energetic.

De asemenea, MIPE propune eliminarea art. 19 din OUG 108/2022:

  • „În situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate, prin hotărâre, să aprobe amânarea închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic prevăzut la art. 3 și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic”.

Măsurile se referă la grupurile energetice Turceni și Rovinari.

În paralel, luni, liderii coaliției de guvernare au depus un proiect de lege prin care modifică Legea avertizorilor de integritate, adoptată în decembrie anul trecut. În noua formă a fost eliminat un singur cuvânt - „temeinice”, din sintagma „indicii temeinice referitoare la încălcări ale legii”, potrivit HotNews.ro.

Într-un interviu acordat StartupCafe.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a avertizat că neadoptarea acestor reforme ar costa România 1,4 miliarde de euro plus prefinanțarea aferentă din cadrul cererii de plată numărul 2, în valoare totală de 3,2 miliarde de euro, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Boloș a precizat că în următoarele 2 săptămâni vor fi luate măsurile cerute de Comisia Europeană pentru următoarea tranșă de sprijin PNRR.