Prețul de referință al gazelor din Europa a coborât la minimul ultimelor 20 de luni, în condițiile unor temperaturi mai mari ca de obicei în această perioadă și a unor rezerve confortabile în depozitele de pe Bătrânul Continent.

Ochiul unui aragazFoto: Hulshofpictures / Alamy / Profimedia Images

Gazele naturale europene au coborât luni sub 40 de euro pe megawatt-oră (MWh), cel mai scăzut nivel de după iulie 2021, cotațiile fiind trase în jos de vremea blândă și de nivelul ridicat al stocurilor, potrivit AFP.

În jurul orei 10:00 GMT (12:00 în România), contractul futures olandez TTF, considerat referința europeană, se tranzacționa la 40,20 euro pe megawatt-oră (MWh), la scurt timp după ce atinsese un minim de 39,65 euro.

Consumul european a fost mai ridicat la începutul lunii martie din cauza unui val de frig, dar revenirea temperaturilor neobișnuit de blânde pentru această perioadă și nivelurile confortabile ale rezervelor de gaze din Europa continuă să influențeze prețurile.

„Rezervele de gaze sunt încă aproape de cote record pentru acest sezon și cu 20% peste nivelurile normale", au explicat analiștii DNB.

De la începutul anului, gazele naturale europene s-au ieftinit cu peste 47%, departe de maximul istoric atins în martie 2022, la 345 de euro pe MWh, dar încă la niveluri ridicate în comparație cu anii precedenți.

De remarcat că și prețul petrolului a continuat să scadă luni, atingând cel mai redus nivel de după decembrie 2021 și apropiindu-se de pragul de 70 de dolari.