Comisia Europeană a propus luni prelungirea cu un an, până în martie 2024, a reducerii voluntare a cererii de gaze cu 15%, pe care statele membre o aplică de vara trecută ca măsură de urgenţă în contextul crizei energetice, informează Reuters și Agerpres.

Ochiul unui aragazFoto: Hulshofpictures / Alamy / Profimedia Images

„Este posibil ca pieţele să rămână tensionate în următoarele luni" şi prelungirea măsurii privind economisirea "va garanta că suntem pregătiţi pentru iarna viitoare”, a declarat, într-un comunicat, ministrul european al Energiei, Kadri Simson.

În perioada august-ianuarie 2022, conform ultimelor date centralizate de Executivul comunitar, ţările din UE şi-au redus consumul de gaze cu circa 19,2%, în medie, mai mult decât nivelul de 15% pe care îl stabiliseră ca ţintă.

Cele mai mari reduceri s-au înregistrat în Lituania (-40,5%) şi Suedia (-40,2%), în timp ce scăderea cea mai mică a fost consemnată în Irlanda (-0,3%).

Germania, printre țările în care consumul de gaz a scăzut semnificativ

În ţările cu cea mai mare populaţie din UE, consumul a fost redus cel mai mult în Germania (-19,4 %), urmată de Italia (-18,6%), Franţa (-17,1%), Polonia (-14,9%) şi Spania (-13,7 %).

Comisia Europeană consideră că, dacă se va continua cu încercarea de reducere a consumului de gaze cu o medie de 15% faţă de nivelurile normale, asta va ajuta atât la garantarea securităţii energetice, cât şi la diminuarea volatilităţii preţurilor.

„A contribuit semnificativ la atenuarea presiunilor determinate de întreruperea furnizărilor ruse”, a declarat Comisia Europeană, care cifrează reducerea la 42 miliarde metri cubi de gaze.

Însă executivul comunitar nu a precizat cât din această economisire provine dintr-un consum voluntar mai mic şi cât corespunde prăbuşirii cererii, de exemplu, din partea industriilor mari consumatoare de energie, care şi-au oprit producţia din cauza preţurilor ridicate.

UE vrea o independență și mai mare față de importurile de gaz rusesc

Comisia, care publică propunerea la finele iernii în emisfera nordică, când ţările vor reîncepe să înmagazineze gaze pentru următorul sezon de iarnă, consideră că diminuarea consumului va ajuta la îndeplinirea obiectivului de a ajunge în noiembrie 2023 cu depozitele pline în proporţie de 90%.

În prezent, şi după o iarnă în general caldă în Europa, depozitele se află la un nivel de 55,7%, peste pragul de 40%, considerat critic la finele lunii martie pentru a reumple fără probleme, şi cu mult mai sus faţă de nivelul de 25,66% din urmă cu un an, la câteva săptămâni de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

În afară de prelungirea voluntară, Bruxelles vrea, de asemenea, ca statele membre să transmită CE lunar datele privind economisirea, în loc de o dată la două luni, şi cu informaţii pe sectoare.

Propunerea Comisiei va fi dezbătută ca procedură de urgenţă, adică ar putea fi adoptată de cele 27 de state membre fără nevoia de a negocia cu Parlamentul European şi va fi dezbătută în Consiliul miniştrilor Energiei din 28 martie.