Republica Moldova nu poate rezilia, în acest moment, contractul de furnizare gaze naturale cu Gazprom, acestea fiind utilizate pentru asigurarea energiei în Transnistria, pentru a evita o criză umanitară în acea regiune separatistă, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov.

GazpromFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Moldovagaz a reluat de curând importurile de gaze din Rusia, de la Gazprom.

„Nu a reprezentat absolut deloc interesele Guvernului”

Întrebat dacă a fost o decizie contrară politicii Guvernului de la Chişinău, Victor Parlicov a răspuns că „nu a fost coordonată cu Guvernul” și „nu a reprezentat absolut deloc interesele Guvernului”:

  • „În mod normal, compania, mă rog ..., singură decide care e sursa, dar este un subiect sensibil politic şi am atenţionat compania în acest sens şi au revăzut decizia. Au revenit la achiziţionarea gazelor de la Energocom”.

Chestionat dacă sunt luate în calcul măsuri împotriva companiei Moldovagaz, ministrul Energiei de la Chișinău a spus că consideră că „nu a fost rea intenţie”:

  • „Eu cred că a fost mai curând o greşeală şi o neînţelegere, o încercare de a evita nişte tensiuni, să spunem aşa, la nivel de întreprinderi, dar eu cred că sunt mult mai importante mesajele politice pe care noi le transmitem prietenilor noştri din Occident, pentru că asta ne-am asumat şi asta am făcut toată iarna.
  • Am trecut-o practic fără gaze ruseşti pe malul drept şi nu înţeleg care ar fi fost necesitatea să revenim la achiziţionarea gazelor de la Gazprom pe sfârşit de sezon de încălzire”.

„Trebuie să înţelegem că Gazprom păstrează un rol”

Va solicita Guvernul Republicii Moldova rezilierea contractului cu Gazprom?

Ministrul Energiei de la Chișinău spune că „nu este o problemă rezilierea contractului”:

  • „Trebuie să înţelegem că Gazprom păstrează un rol, şi este un rol destul de important, în asigurarea cu gaze în special a regiunii din stânga Nistrului.
  • Regiunea transnistreană, în acest moment, este alimentată cu gaze doar de la Gazprom şi nu ar fi nimeni gata, astăzi, să livreze gaz acolo, de facto gratuit, aşa cum o face Gazprom.
  • Asta permite, pe de o parte, menţinerea unei stabilităţi sociale în stânga Nistrului, să nu ne pomenim acolo cu o criză de proporţii, inclusiv o criză umanitară, şi, pe de altă parte, asta influenţează indirect piaţa de energie electrică din Republica Moldova, pentru că cea mai mare parte a energiei electrice pe care o consumăm aici, în dreapta Nistrului, provine, este produsă la o centrală termică din regiunea transnistreană, din gazul livrat de facto gratuit.
  • Asta ne permite să amortizăm sau să reducem, să avem un cost de energie, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru economie, ceva mai mic. Noi înţelegem că acest lucru nu poate dura la nesfârşit, dar să evităm sau să negăm faptul că Gazprom are un rol pe piaţa Republicii Moldova, mai curând de energie electrică, tot nu ar fi corect. Din cauza asta, în acest moment, nu se pune problema rezilierii contractului cu Gazprom”.

„În Transnistria nu este vorba doar de alimentarea cu energie sau cu gaze, ci este o problemă de securitate regională”

Întrebat dacă într-o perspectivă mai apropiată sau mai îndepărtată Guvernul are în vedere independenţa de gazul rusesc, ministrul Energiei de la Chişinău, Victor Parlicov, a răspuns:

  • „Noi, repet, pentru consumatorii din regiunea care este controlată de autorităţile constituţionale, deja am demonstrat că într-un timp record putem renunţa la gazul din Federaţia Rusă, la gazul de la Gazprom.
  • Totodată, aşa cum am menţionat, este vorba de regiunea transnistreană, unde nu este vorba doar de alimentarea cu energie sau cu gaze, ci este o problemă de securitate regională, dacă vreţi, ce va trebui soluţionată.
  • Atunci când această problemă vom putea să o abordăm şi vom putea să o rezolvăm şi să îi reintegrăm în Republica Moldova, atunci şi rolul Gazprom de a întreţine aşa un fel de iluzie a independenţei în stânga Nistrului va dispărea”.

Oficialul moldovean a mai spus că în momentul de faţă România furnizează doar 3% din energia electrică consumată de Republica Moldova, iar cea mai mare parte din energie provine de la centrala Cuciurgan din Transnistria.