Polonia a dezvăluit o strategie energetică care prevede investiții masive pentru tranziţia de la combustibilii fosili înspre energia verde, transmit Reuters și Agerpres.

Jaroslaw Kaczynski si Mateusz MorawieckiFoto: Hubert Mathis / Zuma Press / Profimedia Images

În prezent, Polonia generează aproximativ 70% din energia electrică în termocentrale pe cărbune şi a început să lucreze la o nouă strategie energetică încă de la debutul războiului din Ucraina, în ideea de a-şi reduce dependenţa de combustibilii fosili.

„Până în 2040, trebuie să investim aproximativ 500 de miliarde de zloţi (116,1 miliarde de dolari) în reţelele de transport şi distribuţie”, a declarat directorul general de la operatorul reţelei de transport a energiei electrice din Polonia (PSE), Tomasz Sikorski, adăugând că Polonia trebuie să planifice modernizarea reţelelor astfel încât să fie finalizate în paralel cu creşterea capacităţilor regenerabile.

Conform noii strategii energetice a Poloniei, 74% din producţia de electricitate ar urma să provină din surse cu emisii zero, inclusiv regenerabile şi energie nucleară.

Autorităţile estimează că, până în 2030, Polonia va avea capacităţi de energie regenerabilă în valoare de 50 de Gigavaţi, urmând ca în 2040 să ajungă la 88 de Gigavaţi.

„Aceste prognoze revizuite ne vor permite să consolidăm suveranitatea energetică a Poloniei şi competitivitatea economiei naţionale precum şi să asigurăm securitatea energetică pentru cetăţeni”, a declarat ministrul polonez al Mediului, Anna Moskwa, la o conferinţă de presă.

Tot conform noii strategii energetice, până în 2040, capacitatea energetică instalată a Poloniei ar urma să se dubleze, ajungând la 130 de Gigavaţi.

În ultimii ani guvernul conservator de la Varșovia a fost în mijlocul mai multor dispute puternice cu Uniunea Europeană în privința minei de cărbune Turow, aflată în apropierea graniței cu Cehia și despre care Polonia afirma că încă este vitală pentru securitatea sa energetică.

În septembrie 2021 guvernul polonez a anunțat că refuză să închidă mina, în pofida unei decizii a justiției europene în acest sens și a unei amenzi zilnice de 500.000 de euro impuse împotriva Poloniei din cauza nerespectării hotărârii Curții de Justiţie a Uniunii Europene.