Asigurătorul Allianz a declarat miercuri că nu intenționează să reînnoiască o poliță pentru proiectul Nord Stream 1 atunci când aceasta va expira la sfârșitul anului 2023, potrivit Reuters.

Turbina gazoductului Nord Stream 1, la uzina Siemens Energy din vestul GermanieiFoto: Sascha Schuermann / AFP / Profimedia

Allianz a declarat că face parte dintr-un consorțiu de asigurări care a oferit acoperire pentru cei patru acționari minoritari ai gazoductului cu sediul în Europa.

„Polița va expira la sfârșitul anului 2023, nu este în prezent în curs de reînnoire, iar Allianz nu intenționează să reînnoiască această poliță”, a precizat Allianz într-o declarație pe site-ul său.

Semnalul dat de asiguratori cu aprobarea tacită a guvernului lui Olaf Scholz

Asigurarea oferită de două dintre cele mai mari companii germane de asigurări, Allianz şi Munich Re, este vitală pentru orice viitor pe termen lung al conductei, care până la exploziile din septembrie 2022 era principala rută pentru livrarea de gaze naturale ruseşti în Europa.

Acţiunile asiguratorilor germani contrastează cu punctul de vedere oficial al Germaniei privind întreruperea legăturilor cu Moscova, dar una dintre sursele citate de Reuters a dezvăluit că Guvernul german nu s-a opus reînnoirii acoperirii pentru gazoductul Nord Stream 1.

Majoritatea investitorilor occidentali au decis să deprecieze valoarea participaţiilor lor la conducta Nord Stream 1. Rusia are o participaţie de 51% la Nord Stream 1, printr-o subsidiară a grupului energetic de stat Gazprom.

Guvernul german nu s-a opus reînnoirii asigurării gazoductului Nord Stream 1

Mai multe surse citate de Reuters au dezvăluit că unii dintre acţionarii germani de la Nord Stream 1 sunt favorabili cel puţin la ideea conservării conductei deteriorate de explozie, în eventualitatea în care relaţiile cu Moscova se vor îmbunătăţi.

Una dintre surse a dezvăluit că Berlinul a tolerat o astfel de abordare faţă de gazoductul Nord Stream 1, chiar dacă a spus în mod public că legăturile energetice cu Rusia au fost tăiate.

Poliţa de asigurare acoperă pagubele produse conductei şi aspectele legate de întreruperea afacerilor, a dezvăluit una dintre surse. Însă faptul că există o asigurare va facilita de asemenea orice reparaţii de care va fi nevoie pentru reluarea livrărilor de gaze via Marea Baltică spre Europa.

În timp ce importul pe cale maritimă de petrol şi produse petroliere din Rusia este interzis în conformitate cu sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, importul de gaze naturale ruseşti este permis.

Cu toate acestea, Occidentul încearcă să găsească alternative la gazele ruseşti după ce Gazprom a tăiat livrările către țările care refuză să plătească importurile energetice din Rusia în ruble.

Importurile Europei de gaze naturale ruseşti au scăzut de la aproximativ 40% din consumul UE înainte de invadarea Ucrainei, la mai puţin de 10%.