Italia nu mai este dependentă de gazul rusesc, a declarat ministrul italian al Mediului și Securității Energetice, Gilberto Pichetto Fratin, într-un interviu pentru Corriere della Sera, citat de The Kyiv Independent.

Ochiul unui aragazFoto: Hulshofpictures / Alamy / Profimedia Images

„Anterior, obișnuiam să obținem 40% din necesarul nostru de gaz din Rusia, dar astăzi ne bazăm pe ei doar pentru puțin peste 10%. Prin urmare, am reușit să ne reducem cu succes dependența de Moscova", a declarat Pichetto Fratin pentru ziarul Corriere della Sera.

Italia și-a crescut importurile de gaze din Est, prin intermediul gazoductului transadriatic, precum și din Africa, prin acorduri nou încheiate cu Algeria și Libia, a mai afirmat Fratin.

De asemenea, Italia caută să „obțină din ce în ce mai mult energia produsă din surse regenerabile și să înțeleagă când va fi posibilă implementarea energiei nucleare de a patra generație", a declarat oficialul italian.

Ministrul italian al Economiei, Adolfo Urso, a declarat pentru Il Messaggero în luna februarie că țara sa a planificat să nu mai fie dependentă în totalitate de gazul rusesc înainte de sfârșitul anului 2023.

În plus, un parteneriat strategic cu Azerbaidjanul ar permite în mod ideal Italiei să exporte energie către alte țări până în 2024 și să devină un „hub energetic" în Europa, potrivit lui Urso.

Urmărește ultimele evoluții din a 417-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.