Consumul global de gaze a scăzut puternic în 2022, în urma războiului din Ucraina și a întreruperii livrărilor de gaze rusești către Europa, potrivit datelor preliminare ale Cedigaz, asociația internațională de informare în domeniul gazelor, citată de AFP.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Consumul mondial de gaze, care este în principal de origine fosilă, a scăzut la 4.000 miliarde de m3 "pe fondul unei crize energetice fără precedent și al unei inflații ridicate", a subliniat Cedigaz.

Potrivit asociației, contactată miercuri de AFP, este vorba de o scădere istorică, după o creștere record de 4,5% în 2021 și o scădere de 2% în 2020, un an special marcat de pandemia Covid-19.

Dar 2022 va rămâne în istorie ca anul "celei mai grave crize a gazelor naturale și a energiei din istorie, din cauza invaziei rusești în Ucraina", subliniază Cedigaz, care numără circa 100 de membri în 40 de țări.

"În special, în 2022 s-a înregistrat cea mai mare scădere din istorie a consumului de gaze în UE, cu 13%", potrivit asociației.

Scăderi semnificative au fost înregistrate și în țările CSI și Ucraina (-4,6%) și în Asia-Oceania (-1,6%), în contrast cu creșterile din America de Nord și Orientul Mijlociu.

Printre motivele scăderii consumului se numără: temperaturile blânde din această iarnă, care au redus "cererea de gaze din sectorul rezidențial-comercial" în emisfera nordică, precum și încetinirea economiei chineze și explozia prețurilor la gaze, care au frânat cererea din partea industriei și au dus la o mișcare de economisire a energiei.

În timp ce gazele rusești jucau un "rol predominant" în aprovizionarea cu energie a Europei, exporturile de gaze prin conducte către Europa "au scăzut la cel mai de jos nivel de la mijlocul anilor 1980, ceea ce a dus la o pierdere de 77 de miliarde de metri cubi, echivalentul a 20% din consumul de gaze al UE în 2021", precizează Cedigaz.

În acest context, producția mondială de gaze naturale a rămas stabilă. "Pierderea bruscă a vânzărilor de gaze rusești a fost compensată de o creștere puternică a producției în Statele Unite (+41 miliarde de m3), datorită "unei accelerări rapide a livrărilor de GNL" (gaz natural lichefiat).