„Reducerea combustibililor fosili este inevitabilă”, a declarat Sultan Al Jaber, președintele viitoarei COP28, joi, în marja negocierilor de la sediul Conferinței ONU privind schimbările climatice de la Bonn, potrivit AFP.

Sonde de petrolFoto: Charlie Riedel / AP / Profimedia

„Viteza cu care se va întâmpla acest lucru va depinde de rapiditatea cu care vom putea pune treptat în aplicare alternative fără emisii de carbon, garantând în același timp securitatea, și accesibilitatea la energie ieftină”, a adăugat Al Jaber, al cărui fiecare cuvânt despre combustibilii fosili este analizat cu atenție, cu șase luni înainte de conferință descrisă de șeful ONU pentru climă ca fiind cea mai importantă din 2015, care s-a încheiat cu Acordul de la Paris.

Al Jaber a apărat o foaie de parcurs pentru COP28 care include un „obiectiv global de triplare a energiei regenerabile, de dublare a eficienței energetice și de dublare a hidrogenului curat, toate până în 2030”.

Importanța renunțării la combustibilii fosili

Această declarație vine într-un moment în care mulți participanți și observatori la negocierile privind clima sponsorizate de ONU îi cer lui al-Jaber să recunoască în mod explicit importanța renunțării la combustibilii fosili, un obiectiv pe care nicio COP nu a reușit să îl stabilească până în prezent, nici măcar cea de la Paris.

Cu o zi înainte, la Bruxelles, șeful COP28, care va avea loc la Dubai, a semnat un comunicat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care solicită „o tranziție către sisteme energetice fără combustibili fosili, cu excepția captării carbonului”, schițând ceea ce ar putea fi un posibil compromis în următoarele luni între diferitele blocuri de negociere.

„Trebuie să stabilim un curs imperativ de eliminare a emisiilor de combustibili fosili”, a declarat el în luna mai, într-un alt discurs ținut la Petersberg, în apropiere de Bonn. Punând accentul pe reducerea „emisiilor”, discursul său a fost interpretat ca o apărare a petrolului și a gazelor, cu tehnologii de captare a CO2 încă imature și incerte.

„Opriți acum combustibilii fosili”

La Bonn, unde sultanul al-Jaber va fi în vizită joi și vineri, tema eliminării combustibililor fosili este omniprezentă în rândul ONG-urilor și al experților care repetă că consensul științific, elaborat de IPCC în numeroase rapoarte, este clar împotriva combustibililor fosili, responsabili de încălzirea globală.

Mai mulți activiști și observatori au salutat acordul prin organizarea de manifestații care au cerut ca „poluatorii de petrol” să fie „dați afară” din negocieri. „Opriți acum combustibilii fosili”, proclama o pancartă desfășurată în holul centrului de congrese unde se reunesc mii de negociatori.