Turcia si Uniunea Europeana au ajuns vineri la un acord in privinta locului de unde va incepe gazoductul Nabucco, relateaza agentia Reuters. Viitorul gazoduct va porni astfel din localitatea Ahiboz de linga Ankara, a declarat un oficial al ministerului turc al Energiei.

Uniunea Europeana va oferi sprijin financiar pentru construirea instalatiilor de pompare a gazelor naturale de la Ahiboz. "Sprijinul Uniunii Europene, inclusiv cel financiar, va sustine constructia infrastructurii, care va transforma localitatea Ahiboz intr-un centru energetic", a spus oficialul turc, care nu a detaliat insa asupra fondurilor care urmeaza sa fie alocate de UE.

Gazoductul Nabucco, a carui constructie se estimeaza ca va costa aproape 5 miliarde de euro, isi propune sa aduca gaze naturale din regiunea caspica catre tarile europene, reducind astfel dependenta UE fata de resursele de gaze rusesti. Constructia conductei urmeaza sa inceapa in anul 2010, iar gazoductul va deveni operational pina in 2013.

De constructia gazoductului se va ocupa un consortiu format din sase companii: RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Turcia), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia).