Rusia si Egiptul vor semna saptamana viitoare un acord de cooperare in sectorul energiei nucleare, a declarat ministrul egiptean de externe, Ahmed Abul Gheit, citat de agentia NewsIn. Documentul va fi semnat cu ocazia unei vizite pe care presedintele egiptean, Hosni Mubarak, o va face la Moscova pe 24-25 martie.

"Acordul va permite Egiptului sa foloseasca experienta extinsa a Rusiei in folosirea pasnica a energiei nucleare", a afirmat ministrul egiptean de externe.

Un inalt oficial din ministerul egiptean al electricitatii si energiei declarase anterior ca documentul va pune bazele cooperarii dintre Egipt si Rusia in sectorul energiei nucleare si va consolida relatiile dintre companiile rusesti si cele egiptene.

Cu toate acestea, acordul nu va presupune automat ca firmele rusesti vor construi centrale nucleare in Egipt, relateaza NewsIn.

"Companiile vor fi alese in urma unei licitatii internationale ce va fi anuntata la sfarsitul anului de guvernul egiptean", a precizat sursa citata, scrie Ria Novosti.

In acelasi timp insa, un expert pe probleme rusesti, Nabil Rashwan, a spus ca acordul va permite Rusiei sa construiasca reactoare nucleare in Egipt, sa formeze personal egiptean si sa furnizeze combustibil nuclear. Rashwan a adaugat, totodata, ca o cooperare a Egiptului cu Rusia este mai avantajoasa decat cea cu Statele Unite, care au impus restrictii dure, inclusiv inspectii regulate si control.

Potrivit declaratiilor lui Rashwan, Statele Unite fac presiuni asupra Egiputului sa isi plaseze programul nuclear sub control american, pentru a proteja securitatea Israelului.