Grupul german RWE este principalul favorit pe lista ofertantilor pentru construirea a doua noi reactoare nucleare la Belene (Bulgaria), potrivit unor surse apropiate tranzactiei, citate de Reuters. Guvernul de la Sofia trebuie sa anunte in scurt timp investitorul strategic care ar prelua 49% din actiunile viitoarei companii ce va construi reactoarele, intr-o afacere estimata la circa patru miliarde de euro.

Alaturi de RWE, in cursa se afla si compania belgiana Electrabel, detinuta de grupul francez Suez. "RWE este favoritul clar deocamdata. Exista negocieri intre cei doi ofertanti pentru a stabili daca pot imparti participatia minoritara, RWE luind cea mai mare parte", a declarat sursa citata de Reuters, care a dorit sa isi pastreze anonimatul. Conform acesteia, RWE a inaintat o oferta care prevede investitii de circa 400 de milioane de euro, astfel incit constructia celor doua reactoare sa inceapa cit mai rapid.

Bulgaria vrea ca prin constructia celor doua reactoare la Belene, cu o capacitate totala de 2.000 de megawati, sa redevina un exportator important de electricitate in regiunea balcanica, dupa ce - de la 1 ianuarie 2007- a fost nevoita sa inchida centrala de la Kozlodui, ca preconditie pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Ministrul bulgar al economiei si energiei, Petar Dimitrov, a declarat, saptamina trecuta, ca procesul de selectie al unui investitor strategic pentru centrala de la Belene, controlata de compania nationala de transport energetic, NEK, este in stadiu avansat, iar autoritatile ar putea selecta cistigatorul in citeva zile. Dimitrov a mentionat ca asteapta sa vada daca cei doi ofertati isi vor imbunatati oferta si stabilirea participatiilor dorite.

Noile reactoare ar putea intra in exploatare in 2013-2014.