Ministrul egiptean al Petrolului şi resurselor minerale, Tarek El-Molla, a declarat că 35 de noi sonde de gaze naturale vor fi forate în perioada 2024-2025, cu investiţii de peste 1,5 miliarde de dolari, pentru a creşte ratele de producţie şi rezervele, scrie publicaţia Egypt Today, citată de News.ro.

Nava de extragere a petrolului si gazelor naturaleFoto: Iakovos Hatzistavrou / AFP / Profimedia Images

Nouă măsură vine după ce forajul a 10 sonde finalizate în perioada 2022-2023 a dus la o serie de descoperiri, dintre care cea mai importantă a fost descoperirea blocului Nargis în Marea Mediterană, cu rezerve de aproximativ 2,5 trilioane de metri cubi de gaz.

El-Molla a trecut în revistă şi dezvoltarea explorării gazelor naturale, explicând că se implementează un plan de forare a 45 de sonde de gaze naturale în Marea Mediterană şi Deltă, cu investiţii în valoare de aproape 1,9 miliarde de dolari.

Ministrul Petrolului a spus că rezultatele licitaţiei internaţionale pentru căutarea de gaze naturale în 12 zone onshore şi offshore din Mediterana şi Deltă sunt în curs de evaluare, odată cu încheierea acesteia la sfârşitul lunii iulie. El-Molla a mai declarat că British Petroleum (BP) intenţionează să foreze patru noi sonde de explorare a gazelor naturale în al patrulea trimestru al anului 2023.

Două sonde vor fi forate în zăcământul de gaze şi condens Raven din Alexandria de Nord şi Marea Mediterană de Vest, în timp ce alte două vor fi forate în concesiunea offshore King Mariout din vestul Mediteranei.

Egiptul încearcă să devină un hub regional pe piața gazelor naturale lichefiate

Mai devreme în cursul acestei veri guvernul egiptean a fost nevoit să raționalizeze consumul de electricitate din cauza valului de temperaturi ridicate care a afectat nordul Africii, la fel ca alte zone din jurul Mării Mediteraneene și restului lumii.

Egiptul are un surplus de electricitate după ce și-a extins rapid capacitatea de producție în ultimul deceniu dar cererea pentru energie, care în mare parte este satisfăcută de gaze naturale, crește vertiginos pe perioada verii, când oamenii folosesc aerul condiționat.

Premierul egiptean Mostafa Madbouly a confirmat pe 19 iulie că autoritățile au început să reducă tensiunile asupra sistemului prin pene planificate, după ce presiunea din rețeaua de gaz a scăzut ca urmare a consumului ridicat.

Guvernul său încearcă de anul trecut să diminueze consumul de gaze naturale pentru a putea trimite volume mai mari la export și obține valută de care are mare nevoie.

Țara africană a devenit autosuficientă în ceea ce privește consumul de gaze naturale în urmă cu 5 ani și încearcă să devină un hub energetic regional în ceea ce privește gazele naturale lichefiate.