​Ministerul Energiei a transmis, miercuri, un comunicat potrivit căruia ministrul Sebastian Burduja a avut o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, Victor Parlicov. Însă, comunicatul conține informații stranii și fără sens. În primul rând pomenește o posibilă afirmație a ministrului moldovean, care ar fi vorbit despre niște posibile atacuri ale Federației Ruse, însă nu este clar ce anume și cum să atace. Apoi, în comunicat se mai arată că ministrul ar fi primit informări despre situația din Republica Moldova de la Vasile Iuga, un apropiat al lui Marinel Burduja, tatăl ministrului, însă acesta nu confirmă discuțiile cu ministrul. În plus nu este clar în ce calitate ar fi făcut Iuga acele informări către ministru.

Sebastian Burduja Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Ministrul Parlicov a menționat faptul că există intenții ca Federația Rusă să atace sau să îngreuneze implicarea statului în gestionarea activităților, făcându-se referire la încălcarea dreptului de investitor”, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.

HotNews.ro a cerut lămuriri Ministerului Energiei, să explice despre ce atacuri este vorba și asupra cărui stat. Ministerul Energiei nu a oferit aceste explicații.

Un alt aspect straniu din comunicat este cel legat de informările primite de ministru despre situația din Republica Moldova. „Ministrul român al Energiei i-a adus la cunoștință omologului său de faptul că a fost informat de situația actuală din Republica Moldova (inclusiv cu privire la procesul ce vizează unbundling-ul) atât de către domnul Ion Sterian, directorul general Transgaz, cât și de către domnul Vasile Iuga”, scrie în comunicat. Practic, ministerul a omis să precizeze în ce calitate a transmis Vasile Iuga acele informări. La insistențele presei, Ministerul Energiei a afirmat că Vasile Iuga a fost selectat auditor la compania Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din Republica Moldova.

Vasile Iuga nu are calitatea de a transmite informări oficiale către ministru

Trebuie precizat că Vasile Iuga este fondator al firmei de consultanță Valorem, fost şef al PwC România și actual membru, alături de Marinel Burduja, în Consiliul de Administrație al ALRO, companie controlată de oligarhul rus Vitali Machitski.

HotNews.ro l-a contactat pe Vasile Iuga pentru a-l întreba în ce calitate a transmis informări către ministru, iar acesta a afirmat că nu comentează și nu confirmă nicio calitate și nici informațiile din comunicatul ministerului. Potrivit surselor HotNews.ro, nu poate fi confirmată o discuție de acest fel între Sebastian Burduja și Vasile Iuga deoarece un auditor nu poate și nu trebuie să transmită informări către ministru. Practic, calitatea de auditor al Moldovatransgaz nu îi permite să facă informări pe cale oficială către Sebastian Burduja.

Reamintim că Transgaz a semnat, recent, contractul prin care va prelua activitatea de operare, exploatare, dispecerizare și transport al gazelor naturale din Republica Moldova de la operatorul "Moldovatransgaz" SRL, începând cu data de 19 septembrie.

Preluarea se face prin subsidiara Transgaz din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz SRL, compania care operează, exploatează și dispecerizează gazoductul Ungheni-Chișinău.