​Ministerul Energiei anunță că "dintr-o regretabilă eroare, a fost publicat un text care nu conținea informații de la persoanele care au participat în mod direct la întâlnirea bilaterală între miniștrii energiei din România și Republica Moldova". Reamintim că documentul în cauză conținea informații stranii și fără sens. Vorbea despre o posibilă afirmație a ministrului moldovean, care ar fi vorbit despre niște posibile atacuri ale Federației Ruse. Apoi, în comunicat se mai arată că ministrul Sebastian Burduja ar fi primit informări despre situația din Republica Moldova de la Vasile Iuga, un apropiat al lui Marinel Burduja, tatăl ministrului, însă acesta nu a confirmat discuțiile cu ministrul. În plus nu avea calitatea necesară de a transmite, în mod oficial, informări către ministru.

Sebastian BurdujaFoto: HotNews / Claudia Pirvoiu

Ministerul Energiei: Comunicatul nu conține informații conforme cu conținutul discuției

Acel comunicat a fost scos de pe site, iar Ministerul Energiei a revenit cu precizări. "Documentul în cauză a fost publicat dintr-o eroare umană și nu conține informații conforme cu conținutul discuției, revine Ministerul Energiei cu precizări", transmite Ministerul Energiei.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește publicarea unui text neautorizat și incorect pe site-ul ministerului energiei, conducerea ministerului va lua măsurile disciplinare necesare pentru ca o asemenea situație să nu se mai repete, iar presa să primească informații verificate și autorizate.

Ministerul Energiei mai arată că în cadrul întâlnirii din 11 septembrie, ministrul Energiei Sebastian-Ioan Burduja și ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, au discutat despre măsurile necesare în vederea asigurarării aprovizionării cu energie electrică și gaze pe perioada sezonului rece, indiferent de circumstanțele externe sau meteorologice.

Au discutat de asemenea despre progresele realizate în vederea integrării piețelor energetice, atât prin alinierea cadrului legislativ din Republica Moldova la cel european, cât și prin realizarea fizică a interconectărilor transfrontaliere, precum și despre preluarea operării sistemului de transport de gaze din Republica Moldova de către Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz, mai susține ministrul Energiei.

Acesta mai precizează că siguranța energetică a Republicii Moldova este o prioritate esențială pentru România. Avem capacitatea și voința fermă de a sprijini Republica Moldova, astfel încât să furnizeze cetățenilor și companiilor sale energie sigură și accesibilă.

Erorile din comunicatul inițial al Ministerului Energiei

Comunicatul inițial vorbea despre „intenții ca Federația Rusă să atace” și despre informări pe care le-ar fi primit Sebastian Burduja de la persoane care nu aveau calitatea necesară să facă astfel de lucruri. "Ministrul Parlicov a menționat faptul că există intenții ca Federația Rusă să atace sau să îngreuneze implicarea statului în gestionarea activităților, făcându-se referire la încălcarea dreptului de investitor", se arăta în comunicatul inițial al Ministerului Energiei.

Un alt aspect straniu din comunicat era cel legat de informările primite de ministru despre situația din Republica Moldova. "Ministrul român al Energiei i-a adus la cunoștință omologului său de faptul că a fost informat de situația actuală din Republica Moldova (inclusiv cu privire la procesul ce vizează unbundling-ul) atât de către domnul Ion Sterian, directorul general Transgaz, cât și de către domnul Vasile Iuga,", scrie în comunicat. Practic, ministerul a omis să precizeze în ce calitate a transmis Vasile Iuga acele informări. La insistențele presei, Ministerul Energiei a afirmat că Vasile Iuga a fost selectat auditor la compania Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din Republica Moldova.

Vasile Iuga este fondator al firmei de consultanță Valorem, fost şef al PwC România și actual membru, alături de Marinel Burduja, în Consiliul de Administrație al ALRO, companie controlată de oligarhul rus Vitali Machitski.

HotNews.ro l-a contactat pe Vasile Iuga pentru a-l întreba în ce calitate a transmis informări către ministru, iar acesta a afirmat că nu comentează și nu confirmă nicio calitate și nici informațiile din comunicatul ministerului.

Potrivit surselor HotNews.ro, nu poate fi confirmată o discuție de acest fel între Sebastian Burduja și Vasile Iuga deoarece un auditor nu poate și nu trebuie să transmită informări către ministru. Practic, calitatea de auditor al Moldovatransgaz nu îi permite să facă informări pe cale oficială către Sebastian Burduja.

Citește și