​Anumite state europene au cerut excepții când vine vorba despre importurile de gaz rusesc, însă este o greșeală, a declarat premierul Marcel Ciolacu într-un interviu pentru publicația austriacă DerStandard. Acesta crede că ar fi corectă interzicerea completă a gazului rusesc în statele UE, chiar dacă acest lucru ar însemna ca prețurile să fie mai mari pentru o perioadă. "Trebuie să avem în vedere şi ceea ce s-ar putea întâmpla dacă Federaţia Rusă ar câştiga", a spus Ciolacu.

Marcel CiolacuFoto: AGERPRES

Declarațiile lui Ciolacu despre gazele rusești

  • Anumite state au cerut excepţii când vine vorba despre gazul rusesc. Pot înţelege acest lucru din punct de vedere economic, dar în opinia mea este vorba de o greşeală.
  • România şi-a învăţat lecţia de multă vreme şi de aceea nu mai este dependentă de gazul rusesc. Iar de o săptămână nici Republica Moldova nu mai depinde de gazul rusesc.
  • Deci există întotdeauna soluţii şi pentru probleme economice dificile.
  • De aceea, cred că ar fi corect dacă am interzice vânzarea gazului rusesc sau a unor produce ruseşti în UE şi în statele democratice.
  • Da, o interdicţie completă! Pentru că există o diferenţă foarte mare între ce pierdem, anume puţin confort, faţă de ceea ce se petrece în Ucraina.
  • Trebuie să avem în vedere şi ceea ce s-ar putea întâmpla dacă Federaţia Rusă ar câştiga. Am putea astfel să creăm o oportunitate ca persoane ca Putin să se cloneze în alte state europene?
  • Cred că UE se pregăteşte pentru o totală independenţă faţă de gazul rusesc, chiar dacă preţurile la gaz vor fi mai mari pentru o perioadă.
  • Noi nu putem compara faptul că preţurile din UE au crescut sau că nu mai putem merge atât de des în concedii, cu ceea ce se petrece acum în Ucraina.

Austriecii de la OMV vin în București pentru a obține modificarea Legii Offshore

Gazele reprezintă o preocupare majoră pentru Austria. Reamintim că Directorul general al OMV, Alfred Stern, are programată pentru săptămâna viitoare o vizită la București, pentru a negocia cu reprezentanții Guvernului modificarea Legii Offshore, potrivit mai multor surse HotNews.ro.

Această vizită are loc în contextul în care statul român a fost acționat în judecată, fiind reclamate prevederi din Legea Offshore, care nu ar fi pe placul companiei austriece. Austriecii doresc să poată avea mai multă libertate în exportul gazelor din Marea Neagră către vest.

Citește și