Premierul Marcel Ciolacu va pleca, vineri, în Valea Jiului, pentru a le promite minerilor de la Complexul Energetic Hunedoara că își vor primi banii pe munca prestată. Mai mult, Guvernul va organiza luni și o ședință extraordinară pentru rezolvarea situației din Valea Jiului, a mai spus Ciolacu.

Protest mineriFoto: Captura TVR Craiova

"Este vorba de a proteja locurile de muncă a celor 2.000 de angajați. Mâine (vineri-n.r.) mă voi duce personal acolo pentru a-i asigura pe oameni că își pot continua activitatea şi că își vor primi salariile în continuare pentru munca depusă", a declarat Marcel Ciolacu.

Apare o nouă companie în Valea Jiului

România trebuie să renunțe, conform angajamentelor europene, la producția de energie pe cărbune. Acesta este motivul pentru care Complexul Energetic Hunedoara a ajuns în pragul falimentului și cu doar 2.000 de angajați din zeci de mii.

"În Valea Jiului vorbim în prezent de 2.000 de mineri de la 55.000 în 1990. Complexul Energetic Hunedoara este în pragul falimentului și căutăm o soluție care va fi pe termen foarte scurt și împreună cu Complexul Energetic Valea Jiului să putem să păstrăm aceste exploatări și să punem în siguranță minele până în 2032”, a declarat, recent, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, la DC NEWS.

Ministerul Energiei pregătește pentru această toamnă punerea în funcțiune a unei noi companii, Complexul Energetic Valea Jiului. În acest sens, trebuie pusă la punct o procedură de dare în plată de la Complexul Energetic Hunedoara către Complexul Energetic Valea Jiului.

De ce face Guvernul ședință pentru minerii din Valea Jiului

Ministerul Energiei a anunțat în urmă cu câteva zile că pregătește două HG-uri prin care se alocă 50 mil lei din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Prim-Ministrului pentru finanțarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului S.A și prin care se instituie un Serviciu de Interes Economic General pentru activități de punere în siguranță în mine și de exploatare a cărbunilor în Valea Jiului.

Pentru prestarea serviciul de interes public de către Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, în lunile rămase ale anului 2023, se va acorda o justă compensație în valoare de 65.804.000 RON, suportată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei, în vederea susținerii costurilor unităților intrate în proces de închidere, costuri care nu sunt legate de producția curentă.

Complexul Energetic Valea Jiului S.A. va prelua în perioada următoare activele funcționale ale Complexului Energetic Hunedoara S.A. Cei 2000 de mineri și personal din Complexul Energetic Hunedoara S.A. vor fi angajați în noul Complex.