Directorul general al companiei NuScale Power Corp şi-a apărat marţi afacerea cu reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni, spunând că lucrările continuă în SUA şi în alte două ţări - între care România - după ce compania şi-a anulat prima astfel de instalaţie într-un laborator guvernamental american, pe fondul creşterii costurilor, relatează Reuters.

NuScale a anunţat săptămâna trecută că a convenit cu o coaliţie de sisteme energetice municipale din Utah să anuleze proiectul cu şase reactoare, de 462 de megawaţi, care urma să fie construit la Laboratorul Naţional Idaho din SUA până în 2030. NuScale şi Utah Associated Municipal Power System au declarat că anularea se datorează îngrijorărilor legate de cererea scăzută pentru energia electrică a centralei, citează News.ro.
John Hopkins, directorul general al NuScale, este optimist, în ciuda anulării proiectului din Utah. "Ştiu că, din punct de vedere financiar, avem 200 de milioane de dolari în bancă. Asta înseamnă bani lichizi, fără datorii. Deci avem un bilanţ sănătos", a declarat Hopkins la o conferinţă a Societăţii Nucleare Americane din Washington.
Hopkins a declarat că proiectele NuScale din România şi Coreea de Sud continuă să se dezvolte.
Sfârşitul centralei din Utah, care a primit finanţare publică, a fost o lovitură pentru ambiţiile SUA în legătură o eră nouă de energie nucleară pentru a contribui la combaterea schimbărilor climatice. Proiectul NuScale derivă de la centralele tradiţionale care sunt alimentate de unul sau mai multe reactoare mari.
În 2020, Departamentul Energiei a aprobat 1,35 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru centrală, cunoscută sub numele de Carbon Free Power Project, sub rezerva alocărilor din partea Congresului. Departamentul a oferit NuScale şi altor companii aproximativ 600 de milioane de dolari din 2014 pentru a sprijini comercializarea tehnologiilor pe bază de reactoare mici.
John Hopkins a mai spus că un plan cu furnizorul de servicii Standard Power pentru dezvoltarea a doi gigawaţi de energie nucleară destinată centrelor de date din Pennsylvania şi Ohio este pe drumul cel bun. Un contract pentru acest proiect va fi finalizat "dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare", a anunţat Hopkins.
NuScale a fost prima companie americană care a obţinut aprobarea autorităţilor de reglementare pentru proiectul său de reactor mic şi modular. Susţinătorii spun că astfel de proiecte pot fi construite în amplasamente îndepărtate şi pot alimenta industrii grele cu emisii care, în mod tradiţional, au fost dificil de redus.
NuScale a declarat în ianuarie că preţul ţintă pentru energia produsă de centrală a crescut cu 53%, ajungând la 89 de dolari pe megawatt/oră, ceea ce a ridicat îngrijorări cu privire la disponibilitatea clienţilor de a plăti o astfel de sumă. Criticii spun că reactoarele modulare mici (SMR) şi alte proiecte avansate de reactoare sunt prea scumpe pentru a avea succes. (News.ro)
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, vede o parte bună în faptul că România merge mai departe cu un proiect care a eșuat în SUA. El spune că România poate deveni astfel prima țară din lume cu reactoare de mici dimensiuni (SMR) și putem aduce la noi o parte din ingineria dezvoltată acolo. El recomandă filmul „Nuclear” de Oliver Stone celor speriați de acest subiect.
Ce spune Burduja:
- Avem această ambiție de a fi primii din lume care au reactoare modulare de mici dimensiuni. Între-adevăr această tehnologie NuScale, probabil ați citit știrile, a avut o ezitare - să-i spunem - în parcursul ei. Este o ezitare comercială, proiectul din Statele Unite a fost finanțat într-un mod complex de zeci de companii de utilități, dar tehnologia în sine rămâne singura din lume certificată de NRC, cel mai strict reglementator din lume la nivel mondial.
- Și avem toate șansele chiar să beneficiem de pe urma faptului că proiectul din Idaho nu se va mai face. Pentru că putem negocia cu Departamentul de Energie din Statele Unite să preluăm o parte din ingineria și din elementele dezvoltate acolo și chiar să accelerăm, să fim în 2029 - de ce nu? - prima țară din lume care are un reactor de mici dimensiuni.
- Există și o temere în societate de ce să fim primii, dar eu cred că trebuie să fim mândri de asta și să explicăm românilor că această tehnologie este una sigură și atâta timp cât primește toate certificările de la NRC, de la CNCAN, de la toți cei implicați, n-ar trebui să ne temem.
- De altfel vă recomand un film care este pe marile ecrane, filmul Nuclear, de Oliver Stone, un film care explică pe înțelesul tuturor ce înseamnă beneficiile tehnologiei nucleare și de ce s-a speriat omenirea când ar fi putut să îmbrățișeze această tehnologie.
HotNews.ro a scris pe larg despre acest subiect și despre motivele pentru care proiectul din SUA a eșuat.