Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat joi că firma care a blocat programul Casa Verde Fotovoltaice a depus în instanță cererea de renunțare la judecată, ceea ce înseamnă că programul va fi deblocat în curând. Fechet a spus că va discuta astăzi cu ministrul Justiției pentru a urgenta lucrurile. Acesta a spus și ce schimbări se discută pentru programul rabla 2024.

Panouri solareFoto: Robert Nemeti / AFP / Profimedia
  • „Firma care a blocat Casa Verde Fotovoltaice tocmai ce a făcut cerere de renunțare de judecată și la Curtea de Apel Oradea și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Asta înseamnă că din secunda în care instanța procesează cererea și ia act de renunțarea la judecată, procesul rămâne fără obiect și programul se deblochează.”, a declarat joi ministrul Mediului, înainte de ședința de Guvern.

Acesta a precizat că în urmă cu o zi a fost deschisă o nouă sesiune de validare pentru instalatori și chiar de ieri seară au trimis cereri.

  • „Firma respectivă nu a fost avizată deocamdată, deoarece este un proces care durează câteva zile. 5 zile lucratoare va fi deschisă sesiunea de înscriere, o să evalueze 1-2 zile, vor contesta unii dacă este cazul, însă firma respectivă a renunțat la proces.
  • Voi discuta astăzi și cu dna ministru al Justitiei cu speranța că vom urgenta foarte mult procesul. Practic trebuie să ia act un judecător de solicitarea de renunțare la judecata, în condițiile în care 90.000 de oameni așteaptă să nu dureze foarte mult.”, a spus Fechet.

Schimbări la Rabla 2024: Ar putea fi finanțate și flotele de transport marfă electrice / Avantaj la achizițiile publice pentru mașinile produse în țară

Întrebat despre schimbările pregătite la programul rabla 2024, astfel încât să fie stimulată achizițiile publice de mașini fabricate în România, ministrul Mediului a spus că discuțiile vor fi finalizate în luna decembrie.

  • „Ne vom întâlni cu toți producătorii și cu toți importatorii și o să luăm toate deciziile. Astăzi am avut un eveniment la Minister cu dube de transport marfă electrice pentru că o componentă pe care o avem în vedere este finanțarea flotelor de transport marfă. Azi nu se finanțează flote de dube electrice.”, a spus ministrul Mircea Fechet.

Guvernul vrea să schimbe programul Rabla astfel încât să stimuleze achiziția publică de mașini fabricate în România.

Ministrul a subliniat că în acest caz este vorba de legea achizițiilor publice verzi și o modificare de legislație primară, propunere care trebuie să vină de la ANAP.

„Legea achizițiilor publice verzi este în vigoare din 2016, dar factorul de proximitate la achizițiile publice nu este implementat încă. Ar trebui să existe ca factor de evaluare și distanța față de locul de producție. Una este să aduci o mașină de pe cealaltă parte a globului și alta e să fie produsă aici. Asta este ceea ce este posibil să se întâmple dar este o discuție care ține mai puțin de Ministerul Mediului.”, a mai spus ministrul Mircea Fechet.