Persoanele care vor cumpara frigidere, aparate de aer conditionat sau masini de spalat noi cu un consum redus ar putea primi de la stat un bonus de 50 de euro. Intentia apartine Ministerului Economiei si Finantelor si urmeaza sa se concretizeze intr-un proiect de hotarare de guvern. Suma care urmeaza sa fie cheltuita nu este cunoscuta si nici sursa din care va fi obtinuta, a declarat joi Varujan Vosganian.

Cateva zeci de mii de persoane ar putea deveni beneficiare ale acestui program, a estimat joi ministrul de resort, Varujan Vosganian.

Guvernul nu a stabilit inca suma maxima pe care o va investi in acest program si nici sursa din care vor fi decontate bonusurile. Vosganian a sustinut ca aceasta masura se inscrie in planul national de crestere a eficientei energetice. Inlocuirea electrocasnicelor vechi care consuma mult cu unele noi si economice ar contribui la diminuarea consumului de energie electrica. Programul ar urma sa se deruleze de anul acesta sau de anul viitor.

Presedintele Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei, Tudor Constantinescu, a precizat ca detaliile programului nu au fost inca stabilite si, prin urmare, nu s-a decis daca stimulentele financiare vor fi date numai in baza unei dovezi ca vechile aparate au fost casate. In ceea ce priveste modalitatea de decontare a sumei de 50 de euro, Constantinescu a dat ca exemplu Belgia unde bonusul a fost acordat sub forma unei reduceri a facturii la energie electrica.