Brazilia se va alătura influentei coaliţii petroliere OPEC+, care reuneşte unele dintre cele mai mari naţiuni producătoare de ţiţei din lume, potrivit ministrului brazilian al Energiei, Alexandre Silveira, citat de CNBC.

Brazilia este unul dintre marii producători de petrol ai lumiiFoto: Dmitrii Melnikov | Dreamstime.com

Anunţul a fost făcut în timpul unei reuniuni a OPEC+ la care s-a discutat despre strategia producţiei de petrol pentru 2024.

În imaginile distribuite de la întâlnire, Silveira a spus că preşedintele Lula da Silva a aprobat calitatea de membru al ţării sale, începând cu anul viitor.

„Aş dori să închei cuvântul meu informându-vă că onorabilul preşedinte Lula a confirmat intrarea noastră în Carta de cooperare OPEC+ din ianuarie 2024”, a spus el.

„Este important ca echipa noastră tehnică să analizeze conţinutul documentului pe care tocmai l-am primit, carta cooperării. Este parte din protocolul nostru guvernamental să facem acest lucru”, a adăugat el.

Aşa-numitul document de cooperare al OPEC+ stă la baza coaliţiei şi trebuie acceptat de toţi membrii grupului.

„Brazilia a primit o invitaţie de a se alătura OPEC+. Ministrul Minelor şi Energiei, Alexandre Silveira, analizează Chestiune ”, a declarat Ministerul brazilian al Energiei.

Nu este clar la acest moment dacă Brazilia va trebui să efectueze vreo reducere a producţiei începând de anul viitor, ca urmare a aderării sale.

Atât alianţa OPEC+, cât şi subsetul OPEC al grupului au fost în căutarea de noi membri, deoarece o creştere a numărului de producători aliniaţi va creşte, de asemenea, cota de piaţă a coaliţiei - şi, implicit, impactul politicilor sale coordonate asupra stocurilor de aprovizionare şi preţurilor.

Anunţul aderării Braziliei la OPEC+, organizație dominată de Arabia Saudită şi Rusia, vine după ce membrii OPEC Arabia Saudită, Iran şi Emiratele Arabe Unite au fost invitate în timpul verii să se alăture grupului BRICS al pieţelor emergente, care include şi Brazilia. (News.ro)

Foto articol: © Dmitrii Melnikov | Dreamstime.com