Polonia a dat undă verde pentru construcția a 24 de noi reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) în șase amplasamente, au anunțat joi directorii companiei care va construi instalațiile nucleare, în contextul în care Varșovia încearcă să își reducă utilizarea combustibililor fosili, transmite Reuters.

Machetă de reactor modular de mici dimensiuni (SMR)Foto: MARIO FOURMY / Sipa Press / Profimedia

Guvernul a spus că urmărește să accelereze renunțarea la cărbune și intenționează să construiască infrastructuri de energie regenerabilă și nucleară pentru a face față provocărilor legate de schimbările climatice și pentru a asigura furnizarea stabilă de energie.

Orlen Synthos Green Energy (OSGE), o societate mixtă între cel mai mare operator de rafinării din Polonia, Orlen, și compania de produse chimice Synthos, intenționează să implementeze primele reactoare mici din țară până în 2030.

„Guvernul polonez a decis să emită o decizie de principiu și a aprobat șase locații pentru 24 de unități GE Hitachi BWRX-300 de ultimă generație în Polonia", a spus directorul executiv al OSGE, Rafal Kasprow, la Summitul Net Zero Nuclear, care are loc în timp ce COP28 se desfășoară la Dubai.

„Este cu adevărat un nou început - o nouă eră - pentru Polonia", a adăugat el.

Ministerul polonez al climei a precizat că reactoarele vor fi construite în Wloclawek, Stawy Monowskie, Stalowa Wola, Ostroleka, Nowa Huta și Dabrowa Gornicza.