Complexul Energetic Valea Jiului va primi o sumă de 349,954 milioane de lei în perioada decembrie 2023 - 30 iunie 2024, ca parte a ajutorului de stat pentru punere în siguranță și închidere mine. Decizia a fost luată printr-o ordonanță de urgență adoptată în ședința de astăzi a Guvernului.

Mină de cărbuneFoto: Dmytro Tolmachov, Dreamstime.com

Banii sunt destinați consolidării a 13 galerii, abataje și alte tipuri de lucrări miniere neglijate în ultimii 34 de ani.

Este vorba de echipamente aflate în stare de degradare avansată și care făceau imposibilă atât neutralizarea cărbunelui din zăcământ, cât și continuarea activității de punere în siguranță.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei, în lipsa adoptării ordonanței de urgență, compania nu ar mai fi putut administra activele funcționale acordate prin darea în plată și nici plăti pentru cei peste 2.000 de angajați din industria minieră, afectând totodată și echilibrul în Sistemul Energetic Național pe durata iernii și, implicit, securitatea energetică a României.

Obiectivele finanţării sunt următoarele:

  • Reducerea treptată a capacităţilor de producere a energiei electrice pe bază de huilă, ţinând cont de funcţionarea sigură şi stabilă a sistemului electroenergetic naţional;
  • Scoaterea treptată și sigură din exploatare a capacităţilor de producţie de energie electrică pe bază de huilă;
  • Închiderea şi punerea în siguranţă a extracţiei de huilă, pentru exploatările miniere ce urmează să fie incluse în programul de închidere;
  • Asigurarea echilibrului în Sistemul Energetic Național, garantarea mixului energetic național și evitarea crizelor sociale și economice în Valea Jiului.

Ministerul Energiei mai precizează că acest ajutor de stat este unul dintre cele mai riguroase acordate de Guvernul României, prevăzând în clar tipurile de activități care sunt eligibile pentru acordarea finanțării și decontarea cheltuielilor, precum și un mecanism de audit tehnic și financiar independent.

În luna septembrie, ministerul a anunțat că cei 2.000 de mineri din Valea Jiului vor fi preluați de un complex energetic nou înființat, care va primi peste 400 de milioane de lei de la bugetul statului.

Sursa foto: Dreamstime