Lukoil Bulgaria intentioneaza sa cumpere baza petroliera Iliantza, de la compania Petrol. Biroul de presa al companiei a confirmat ca partile asteapta aprobarea organelor antimonopol ale tarii pentru finalizarea afacerii. Participantii la piata cred ca urmatorul pas va fi cumpararea de care Lukoil a unei parti sau a intregului lant de benzinarii Petrol.

Compania rusa respinge insa aceste zvonuri intens vehiculate in presa bulgara. Lukoil detine in Bulgaria un combinat petrolier la Burgas, pachetul de control fiind obtinut in octombrie 1999 cu 101 milioane dolari.

La inceputul lui 2005, compania si-a sporit cota de participatiune la 93,16%, cumparand, la oferta, 22,05% din actiunile uzinei, producatoare de benzina de inalta calitate, carburanti diesel si produse petrochimice in conformitate cu standardele europene de calitate.

Combinatul prelucreaza circa 6-7 milioane tone titei pe an. Anterior, seful Lukoil in Bulgaria, Valentin Zlatev, a spus ca societatea analizeaza posibilitatea cumpararii de active de profil (benzinarii si baze petroliere) de la Petrol.

Potrivit afirmatiilor sale, „pe ansamblu, un numar de 290-300 de benzinarii vor fi suficiente pentru Lukoil-Bulgaria”, pentru a nu avea probleme cu legislatia locala antimonopol”.