Compania germana E.ON AG urmeaza sa plateasca circa 11,8 miliarde de euro pentru o serie de active ale producatorului spaniol de energie, Endesa, transmit agentiile de presa. E.ON era pina in acest moment al doilea grup european de utilitati.

Grupul german va prelua de la Endesa doua unitati energetice din Spania, cu o capacitate de 963 de megavati. E.ON a obtinut, de asemenea, active energetice Endesa din Franta, Italia, Polonia si Turcia cu o productie combinata de 53 terawati-ora, suficient sa aprovizioneze 12 milioane de locuinte din Europa.

E.ON va cheltui astfel 8,9 miliarde de euro pentru o serie de active energetice din Spania, Franta, Italia si Polonia si va prelua datorii in valoare de 2,9 miliarde de euro.

Wulf Bernotat, presedintele firmei germane E.ON, spune ca intentioneaza sa extinda compania pe pietele unde cererea este mai mare decit in Germania. "Cu aceasta tranzactie, ne vom intari pozitia in Spania, unde deja avem o pozitie puternica pe piata energiei eoliene, si in Italia", a declarat seful E.ON.

Bernotat crede ca grupul german are acum o pozitie internationala superioara oricarei companii din domeniul energetic care va aduce companiei o crestere a profitului in Europa.

Compania italiana Enel si firma spaniola Acciona au achizitionat compania Endesa pentru suma de 42,5 miliarde euro in 2007, in dauna companiei germane E.ON, care s-a confruntat cu obstacole din partea institutiilor spaniole.