Tema livrarilor de gaze naturale rusesti catre Europa Occidentala poate fi repusa pe tapet in cel mai nefericit moment pentru Ucraina – in timpul dezbaterilor din cadrul summitului NATO de la Bucuresti, privind aderarea Kievului la Planul de actiuni al Aliantei, cand aceasta chestiune va capata un suplimentar efect politic.

Expertul ucrainean pe probleme energetice Aleksandr Narbut privilegiaza aceasta ipoteza, amintind afirmatia premierului Iulia Timosenko, potrivit careia, in momentul de fata chestiunila livrarilor de gaze au fost reglementate.

Narbut a declarat ca, in esenta, nu s-a rezolvat nimic concret. Explicandu-se, Narbut a amintit ca punctul 10 al acordului semnat la 12 martie prevede intrarea lui vigoare imediat dupa ce Gazprom va primi instiintare scrisa de la Naftogaz Ukraini. Or, aceasta scrisoare nu a ajuns la Gazprom, pentru ca decizia guvernului Timosenko din 19 martie cuprinde sase observatii principiale la respectivul acord.

In plus, nu s-a produs legalizarea totala a livrarilor de gaze in Ucraina. Altfel spus, a adaugat expertul, „in Ucraina nu au fost rezolvate chestiunile de principiu ale planului strategic pe termen lung pe care Kievul doreste sa-l incheie cu Moscova, nu a fost stabilita strategia generala din domeniul gazelor naturale in special si al sectorului energetic pe ansamblu, inclusiv aspectele externe si interne, nu a fost definitiva planul reformelor structurale din aceasta sfera de acativitate cu posibilitatea privatizarii, ca element major al respectivei strategii”, a spus Narbut.

Mai mult, a continuat el, partea ucraineana nu a elaborat scenariile de negocieri, nici pozitiile vivazi de formulele de calcularare a pretului la gazele furnizate si la serviciile de tranzit sau de depozitare a gazelor ruseti in subteranele ucrainene. Partea rusa are, in schimb, toate aceasta platforma de discutii gata pregatita.