Compania ungara de petrol si gaze MOL sustine infiintarea unui Organism de Sprijin Politic de catre consortiul care va realiza gazoductul Nabucco. Din acesta ar putea face parte reprezentanti ai Uniunii Europene dar si ai Azerbaidjanului, se arata intr-un comunicat al MOL.

"MOL a sugerat membrilor Nabucco Gas Pipeline International sa infiinteze un organism de sprijin politic. Acesta ar oferi puterea necesara si ar armoniza implicarea politica, dar si sprijinul politic al proiectului. in plus fata de reprezentantii celor sase tari membre ale proiectului Nabucco, MOL a sugerat sa fie invitati sa faca parte din acest organism si reprezentanti ai Uniunii Europene si Azerbaidjan-ului", spune MOL.

MOL a facut aceasta sugestie in Comitetul Director al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, care a avut loc la data de 27 martie 2007.

"Rolul Organismului de Sprijin Politic ar fi acela de a accelera procesul de implementare a proiectului, a ajuta la luarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene si a oferi suportul politic in ceea ce priveste lobby-ul. in acelasi timp, acesta ar deveni un facilitator important in sprijinul partenerilor Nabucco referitor la sursa financiara si de gaz. De asemenea, ar putea facilita obtinerea permiselor sau a dispenselor", mai spun reprezentantii MOL.

Gazoductul Nabucco, a carui constructie se estimeaza ca va costa aproape 5 miliarde de euro, isi propune sa aduca gaze naturale din regiunea caspica catre tarile europene, reducind astfel dependenta UE fata de resursele de gaze rusesti. Constructia conductei urmeaza sa inceapa in anul 2010, iar gazoductul va deveni operational pina in 2013.

De constructia gazoductului se va ocupa un consortiu format din sase companii: RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Turcia), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia).