România importă joi dimineață o cantitate de electricitate egală cu 45% din producția internă, pe fondul unei producții foarte mici de energie din surse regenerabile, arată datele Transelectrica, analizate de HotNews.ro.

Hidrocentrala Porțile de FierFoto: Masezdromaderi | Dreamstime.com

Astfel, la ora 9:30, consumul țării era de 7.071 MW, producția - 4.919 MW, iar soldul import-export era 2.172 MW în favoarea importului.

La ora menționată, țara noastră importa cel mai mult din Bulgaria, dar și din Ungaria și Serbia.

Totodată, o cantitate de 345 de MW era exportată din țara noastră către Ucraina, via Republica Moldova, în baza acordului bilateral privind ajutorul în situații de urgență.

Deficitul mare de energie din această zi vine pe fondul unei producții foarte scăzute de electricitate din surse regenerabile: doar 237 de MW fotovoltaic (din capacitatea instalată de 1.500 de MW - fără prosumatori) și 69 MW eolian (față de totalul de 3.000 de MW).

Aproape jumătate din producția internă de electricitate este generată de hidrocentrale (2.200 MW), centrala de la Cernavodă produce 1.355 MW, centralele pe cărbune - 611 MW și cele pe hidrocarburi - 406 MW.

Citiți și România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina în regim de urgență / Ce spune ministerul ucrainean al energiei

Sursa foto: Dreamstime